PUTOVANJE U AMERIKU

Hrvati će se morati prijavljivati za ulazak u SAD: Pogledajte kakav je postupak, ima 7 koraka

Hrvatski državljani više ne trebaju vize za ulazak u SAD u trajanju do 90 dana u turističke i poslovne svrhe. Za sva ostala putovanja potrebno je tražiti vizu
 Ink Drop/Alamy/Alamy/Profi

Od subote ujutro, kako je izvijestila američka ambasada u Zagrebu, hrvatski državljani više ne trebaju vize za ulazak u SAD u trajanju do 90 dana u turističke i poslovne svrhe.

Za sva ostala putovanja potrebno je tražiti vizu, a to se odnosi na primjerice školovanje ili trajniji boravak.

Da bi se moglo ući u SAD, potrebno je najmanje 72 sata prije polaska prijaviti se u sustav The Electronic System for Travel Authorization (ESTA, Elektronički sustav autorizacije putovanja na mrežnoj poveznici: https://esta.cbp.dhs.gov/esta).

ESTA je sustav američke Agencije za carine i graničnu zaštitu (U.S. Customs and Border Protection, CBS, u sklopu Ministarstva domovinske sigurnosti) koji utvrđuje podobnost za ulazak u SAD u sklopu programa ukidanja viza (Visa Waiver Program, VWP). Taj sustave ne utvrđuje može li putnica ili putnik ući u SAD. ESTA prikuplja biografske podatke te odgovara na pitanja definirana unutar mehanizma VWP. Pravo na ulazak utvrđuje se po dolasku u Sjedinjene Države, a odluku donosi časnik Agencije za carine i graničnu zaštitu.

Dakle, iako su ukinute vize te se osoba prijavila sustavom ESTA, i dalje postoji mogućnost, mala ali ipak mogućnost da joj se po dolasku onemogući ulazak u SAD. Časnik CBS nema obvezu argumentirati odluku osobi kojoj je onemogućen ulazak. U tom slučaju naša je topla preporuka prihvatiti tu odluku i vratiti se kući. U SAD-u CBS djeluje autonomno i svaki pokušaj incidenta kažnjava. Kad sam 2003. godine išao u SAD na poziv vlade upozorili su me da se ne prepirem niti raspravljam s časnicima carine i granične kontrole. Njihov je autoritet neupitan.

CBS preporučuje prijavu u ESTA čim osoba počne pripremu za put u SAD, a u svakom slučaju prije nego što kupi zrakoplovnu kartu. Za ulazak u SAD potrebno je imati važeću putovnicu i kopiju stranice sa slikom priložiti prijavi. Koja ima sedam koraka. Uz određenu pristojbu, u prvim se informacija navodilo da je riječ o 15 dolara. Putnice i putnici u sklopu programa VWP ne moraju imati posebni plan putovanja u SAD-u prije nego što se prijave na ESTA čija autorizacija u pravilu vrijedi dvije godine. Osobe s važećom vizom B1/B2 mogu ih koristiti za putovanje do roka trajanja. Više informacija o VWP-u možete naći na mrežnoj stranici DHS VWP.

“Izuzetno smo zadovoljni što hrvatski građani sada uživaju u mogućnosti putovanja u Sjedinjene Američke Države bez vize”, izjavio je ovom prigodom otpravnik poslova američke ambasade u Zagrebu Mark Fleming. “Bio je to dug, ali vrijedan proces i čestitamo hrvatskoj vladi što je uspješno ispunila stroge zahtjeve VWP-a. Cijeli moj tim i ja u ambasadi SAD-a u Zagrebu smo oduševljeni što svjedočimo ovoj važnoj prekretnici koja dodatno produbljuje veze između američkog i hrvatskog naroda.”

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno. U tom je procesu jedan od glavnih problema bio broj odbijenih viza nositeljima hrvatske putovnice iz BiH.

Nakon ispunjenja tog posljednjeg uvjeta počeo je proces ulaska Hrvatske u VWP koji je kulminirao 28. rujna kad je Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a priopćilo da je ministar Alejandro Mayorkas u koordinaciji s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom Hrvatsku uvrstio na popis država sudionica VWP-a. Mayorkas je tada čestitao Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP-a. "Radujem se nastavku naše bliske suradnje na ključnim prioritetima", dodao je Mayorkas.

Sada iz EU samo Cipar, Rumunjska i Bugarska trebaju vize za ulazak u SAD.

Program izuzeća od viza sveobuhvatno je sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i zemalja sudionica programa koje omogućava putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost, tada je bilo navedeno u priopćenju iz Washingtona.

Riječ je o događaju od izuzetne političke važnosti jer se Hrvatska definira sigurnom zemljom čije državljanke i državljani ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju za SAD. Što je potvrda dobrog rada Ministarstva unutarnjih poslova i ostalih službi. Ministar Davor Božinović je po najavi ukidanja viza potvrdio da je pad broja odbijenih viza ispod 3% bio važan trenutak, ali je prije toga Hrvatska ispunila cijeli niz drugih obveza koje traži američko Ministarstvo domovinske sigurnosti.

Hrvatska je unilateralno ukinula vize za državljane SAD-a još sredinom 1990-ih godina.

Već je najava ulaska Hrvatske u VWP imala utjecaj na pregovore o pristupanju Schengenskom sporazumu koji omogućava slobodno kretanje prostorom članica tog sporazuma u kojem nije Irska, zbog odnosa s Ujedinjenom Kraljevinom, ali jesu Švicarska i Island.

Ukidanje viza imat će pozitivan utjecaj na razvoj ekonomskih odnosa jer sve veći broj tvrtki iz Hrvatske djeluje na američkom tržištu, posebno kad je riječ o kompanija koje se bave novim tehnologijama. Veći dio poslovanja obavljaju izvan SAD-a, ali je zbog dogovora potreban i osobni kontakt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:59