MINISTAR BANOŽIĆ

‘Hranj je potvrdio da je talac predsjednika. Milanović? Božić je pa mu opraštam sve što je izgovorio‘

Ministar je ponovio da neće objaviti ugovore o nabavi aviona, ali je kazao kako ih Milanović može vidjeti

Ministar Banožić na Kosovu (lijevo), načelnik Glavnog stožera Robert Hranj i Zoran Milanović (desno)

 Morh, Cropix

Ministar obrane Mario Banožić završio je sinoć posjet hrvatskim vojnicima koji sudjeluju u misiji na Kosovu. Sastao se ondje i sa zapovjednicima NATO operacije KFOR.

Banožić je nakon povratka s Kosova bio gost RTL-a Danas. Govorio je o predsjedniku Milanoviću, ali i načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju koji je trebao ići s njim na Kosovo, ali je u zadnji tren otkazao.

Ministar je komentirao kako je moguće da je Hranju kupljena karta za Kosovo, a da je on na godišnjem odmoru.

"Načelniku Glavnog stožera je bila kupljena karta nakon što je potvrdio da će sudjelovati na putovanju no dan-dva se izgovorio da ne može prisustvovati putovanju. To je potvrda da je Hranj talac Milanovića", kazao je.

Dodao je i kako se može potvrditi da je taj potez vjerojatno bio odluka predsjednika jer se dogodio niz sličnih događaja.

"Ponovit ću opet da je pitanje cijene te otkupnine, je li to brigadir Burčul ili su to putovanja s oznakom tajnosti", kazao je.

Milanović za Badnjak odlazi vojnicima na Kosovo, a na pitanje mislili da će s njim otići i Hranj, Banožić kaže kako pretpostavlja da hoće.

"Badnjak je, Božić je, ovo je vrijeme u kojem opraštamo. Ja opraštam gospodinu Milanoviću sve što je rekao javno u eter. Zbog stabilnosti države, svega što je potrebno da bi se vojska razvijala, pozivam ga na dijalog, da sjednemo za stol i razgovaramo", kazao je Banožić.

Kazao je i kako to nije isprika za ono što je sam izgovorio.

"Moje izgovoreno su bile riječi u kojima sam se najčešće branio od onoga što je iznosio o meni, a to su bile najteže riječi koje su bile da bi se prikazalo mene kao morlano neprihvatljivog čovjeka za hrvatsku politiku i društvo", kazao je.

Banožić je, komentirajući zahtjev Milanovića da objavi ugovor o nabavi aviona, kazao da ga predsjednik može dobiti na uvid, ali da je sve pojedinosti procesa nabave dobio kod studije izvodljivosti koja je bila prezentirana njemu i Odboru za zakonodavstvo.

"Niti jedna država nije objavila ugovor, pa to neće činiti Hrvatska. Iako se pojavila lažna informacijama je to učinila Grčka, to nije učinila nego je imala prezentirane draftove ugovora koje je RH imala prije 6-7 mjeseci. Ti dijelovi ugovora nisu govorili ništa o količinama naoružanja i vrstama naoružanja jer kome je u interesu pokazati što bi to imala hrvatska vojska. Grčka je te dijelove ugovora objavila jer je imala drugačiju proceduru, koja nije bila javni poziv kroz natječa,j kao što je to činila RH, nego su to činili direktnom pogodbom. Zbog parlamentarne procedure morali su objaviti dijelove ugovora koji ne govore ništa po pitanju cijena i količina onoga što je nabavljeno", kazao je.

Na pitanje hoće li o situaciji na Kosovu izvijestiti predsjednika, Banožić je kazao da će predsjednik sve informacije dobiti u ponedjeljak.

"Ja ću samo javno reći ispred svih da se naša vojska izvrsno snašla tamo. 36. kontingent je samo još jedna potvrda više od 12 godina suradnje Hrvatske vojske u KFOR-u u mirovnoj misiji. Siguran sam da će 36. kontingent ostaviti kvalitetno odrađene zadaće kao što su to učinile vojnikinje i vojnici prije njih", zaključio je Banožić u razgovoru za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 00:16