MARIO BANOŽIĆ

‘Hranj i ja trenutno nemamo problema. Konzultacije s Milanovićem? Imam ja svog predsjednika Vlade‘

‘MORH ima svoje zakonske pozitivne propise u kojima jasno piše koja su čija zaduženja, zna se kako se donose proračuni i planovi‘

Mario Banožić

 Ranko Suvar/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić u službenom je posjetu Poljskoj. S poljskim kolegom razgovarao je o odnosima Hrvatske i Poljske, sudjelovanju u NATO-ovim aktivnostima, sigurnosnoj situaciji na istoku Europe, ali i u našem okruženju.

Ministar će sutra posjetiti i NATO bazu u mjestu Bemowo Piskie, gdje se u misiji nalaze i hrvatski vojnici. Poljska iz prvog reda promatra dvije krize, od kojih jedna izravno utječe na nju.

U hrvatskom veleposlanstvu u Varšavi Banožić je RTL-u kazao kako je s poljskim ministrom obrane razgovarao o situaciji na jugoistočnoj Europi.

"Treba promišljati o dijalogu i diplomaciji kao jednom od najjačih oružja za rješavanje ove situacije. Uvjereni smo da će na sastancima NATO-a i Rusije doći do dijaloga", kazao je.

Komentirao je i kako to da načelnik Glavnog stožera nije s njim u Poljskoj.

"Načelnik Glavnog stožera je u službenom posjetu Bruxellesu. Sa mnom je zapovjednik kopnene vojske i zapovjednik 5. gardijske oklopne mehanizirane brigade", kazao je.

Na pitanje jesu li se odnosi između njega i Hranja popravili s obzirom da je tražio njegovu ostavku kazao je: "Nisam traži ostavku nego definiciju po kojoj bi poštivao zakon o obrani. Nemamo trenutno problema, komuniciramo o svemu što su izazovi opremanja i modernizacije vojske. Nastojimo zatvoriti priču borbenih oklopnih vozila."

Banožić je kazao da se još priprema odluka o Bradleyjema te da vode razgovore s Amerikancima o tome.

"Temeljem pisma kojeg smo dobili koncem 11. mjeseca imali ste tek tada detaljno otvorena pitanja što se dešava po pitanju dinamike isporuke vozila ali i koje će poslove raditi Đuro Đaković s ciljem formiranja centra za održavanje vozila, ali i pitanja rezervnih dijelova i što će garantirati da u budućnosti neće doći do problema za vojsku", kazao je Banožić.

Kazao je i da će se odluka uspjeti donijeti do kraja siječnja.

"Siguran sam da će doći do najbolje odluke za vojsku", kazao je.

Banožić je kazao da u prvom kvartalu dolaze prva dva Blackhawk helikoptera, a uvjeren je da će istom takvom dinamikom doći i druga dva.

"Na taj način uvodim zapadnu tehnologiju, rješavat ćemo se materijalnih resursa istočne tehnologije", kazao je.

Na pitanje da je bilo najava da će prvi helikopteri doći ovoga siječnja, Banožić je kazao da je to bilo tumačenje fiskalne godine u Americi koja počinje krajem rujna.

"Naša godina promatra prvi kvartal, to je ožujak 2022.", kazao je.

Komentirao je i tko je odgovoran što se kasni s izradom hangara.

"Što se tiče procesa nabave imali ste određenu dinamiku koja je trebala započeti 2020. i koja je bila izazovna za MORH jer ste imali smanjenje proračuna za 530 milijuna kuna. U mojim prvim sastancima zaključio sam da se nije odmicalo s projektima nego je došlo do linearnog smanjenja proračuna. U 2021. smo počeli planirati natječaj", kazao je.

"Bili su nam prioritet projekti koji su bili započeti, a smanjenje proračuna je stvorilo novu dinamiku. Siguran sam da ćemo priču uspješno završiti, imamo rok od 6 mjeseci. Nadam se da će to biti tako", kazao je Banožić komentirajući gradnju hangara.

S obzirom da će se sastati u Francuskoj s ministrima obrane i vanjskih poslova, na pitanje je li se konzultirao s Uredom predsjednika o tome, Banožić je kazao da nije.

"Nemam to praksu raditi. Nisam imao jasnu komunikaciju s Uredom predsjednika od petog mjeseca. Ja imam svog predsjednika Vlade i razgovaramo o stavovima, pitanjima i funkcioniranju Ministarstva obrane. Ovo je sastanak na razini ministra obrane i predsjednika republike", kazao je.

Na pitanje je li resor obrane talac odnosa njega i predsjednika, a država talac odnosa predsjednika i premijera, Banožić je kazao da on to ne bi stavljao u taj kontekst.

"MORH ima svoje zakonske pozitivne propise u kojima jasno piše koja su čija zaduženja, zna se kako se donose proračuni i planovi, u suradnji s Glavnim stožerom i vojskom. Treba poštivati zakone i tada neće biti problema", kazao je Banožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2022 18:20