PRAVOSUDNA TRAKAVICA

Hoće li Zoran Mamić biti izručen Hrvatskoj? Sud BiH donio je odluku, čeka se objava Ministarstva

Mamićevi odvjetnici i Tužiteljstvo BiH dosad su se svaki put protivili njegovu izručenju Hrvatskoj.

Zoran Mamić u Sarajevu (arhivska fotografija)

 Antonio Balić/Cropix

Puna dva mjeseca nakon što je Zoran Mamić dao svoj iskaz Sudu Bosne i Hercegovine o zahtjevu Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, Sud BiH donio je rješenje o tom zahtjevu, ali još nam nije poznato što piše u rješenju. Na upit Jutarnjeg lista o tome što se događa s odlukom Suda BiH, odgovoreno nam je da je donesena "odluka o molbi i dopunskim molbama Ministarstva pravosuđa i uprave RH u predmetu Zoran Mamić".

"Pravomoćno rješenje Suda Bosne i Hercegovine dostavljeno je 13. 7. 2022. godine Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine na nadležno postupanje, a odluka će biti poznata javnosti nakon što se ispoštuju sve procedure propisane Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima", odgovorili su nam sa Suda BiH. Drugim riječima, javnu objavu pravorijeka morat ćemo pričekati još neko vrijeme. Tako će izručenje Zorana Mamića i dalje biti pravosudna trakavica kojoj se ne nazire kraj. Mamićevi odvjetnici i Tužiteljstvo BiH dosad su se svaki put protivili njegovu izručenju Hrvatskoj.

Podsjetimo, Hrvatska je zatražila izručenje mlađeg od dvojice braće Mamić po više osnova. Jedan je zahtjev zbog izdržavanja kazne zatvora od četiri godine i osam mjeseci koja mu je dosuđena pravomoćnim rješenjem Vrhovnog suda, odnosno potvrdom dijela osuđujuće prvostupanjske presude Županijskog suda u Osijeku iz 2018. godine, a drugi se odnosi na ponavljanje sudskog postupka za ukinuti dio iste te presude suda u Osijeku.

Tu je i zahtjev za izručenje zbog istrage o podmićivanju trojice osječkih sudaca, kojom je obuhvaćen i Zoran Mamić, te u konačnici i zahtjev za izručenje zbog nastavka kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku u tzv. drugoj optužnici protiv Zdravka i Zorana Mamića i još petorice okrivljenih za nezakonito izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama, odnosno nanošenje štete od 200 milijuna kuna klubu.

U tom je kaznenom postupku održana samo jedna rasprava, i to prije godinu i pol, 3. ožujka 2021. Tada je pročitana optužnica, i to tek iz osmog pokušaja jer je u prethodnih čak sedam navrata početak suđenja odgađan. Podsjetimo, u tom se kaznenom postupku Zdravku Mamiću sudi u odsutnosti.

Predsjednik sudskog vijeća u tom predmetu Davor Mitrović, pak, ne može zakazati novu raspravu jer je svjestan da se Zoran Mamić na njoj neće pojaviti, a s obzirom na to da je riječ o kaznenom predmetu u kojem se niti jedna rasprava ne može održati bez nazočnosti svih okrivljenika, zakazivanje rasprave u ovakvim je uvjetima besmisleno. Dok ne dođe rješenje iz BiH, ni USKOK neće posegnuti za zahtjevom da se i mlađem Mamiću sudi u odsutnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:23