NAKON IZBORA

Hoće li ovaj zastupnik DP-a imenovati nekog svoga u Podravku? ‘Nisam rekao ni da ni ne‘

Lacković je već jednom iskoristio svoj politički utjecaj kako bi u NO Podravke instalirao Dajanu Milodanović

Željko Lacković

 Bruno Konjevic/CROPIX

Građani Koprivnice pribojavaju se da bi nezavisni Željko Lacković, koji je u Sabor ušao s liste Domovinskog pokreta, mogao kao i 2018. godine opet iskoristiti svoj politički utjecaj kako bi u Nadzorni odbor Podravke instalirao svog čovjeka, a on zasad ne odbacuje tu mogućnost.

Lacković je Hini rekao da se o funkcijama u državnim tvrtkama i onima pod utjecajem države dosad nije razgovaralo, a on će kao nezavisni zastupnik s liste DP-a gledati da se zauzmu pozicije vezane uz programe koje je isticao u kampanji. Prije svega, to su cestogradnja i imenovanje ušća Drave parkom prirode.

Na pitanje znači li to da ovoga puta odustaje od imenovanja svog čovjeka u NO Podravke, Lacković je dogovorio: "Nisam rekao ni da ni ne".

Kaže da će, kad vidi postoje li planovi vezani za Podravku koji bi mogli biti interesantni, tad kao dio liste DP-a donijeti odluku o svom obolu upravljanju koprivničkom kompanijom.

Lacković je već jednom iskoristio svoj politički utjecaj kako bi u NO Podravke instalirao Dajanu Milodanović. Nakon što je obnašajući funkciju zastupnika u Saboru, umjesto Milana Bandića podržao Vladu Andreja Plenkovića, uspio je ispregovarati da se u nadzorno tijelo kompanije imenuje široj javnosti nepoznata Milodanović.

Riječ je o zaposlenici Hrvatske poštanske banke koja se specijalizirala za poslove edukacije i promocije. Veže ih to što je ona dio Lackovićeve nezavisne političke platforme i članica koprivničko-križevačke Županijske skupštine koja u to predstavničko tijelo već nekoliko mandata ulazi s Lackovićeve liste.

Vladajuće opcije se ne ustručavaju miješati u kadroviranje Podravkom

Koprivničancima, kojima je mrzak utjecaj politike na Podravku, moguće preslagivanje u NO po Lackovićevu ključu je neprihvatljivo, kao i svako drugo ustrojavanje nadzornog i upravljačkog tijela kompanije koje je vođeno sastavom Sabora, odnosno Vlade.

No dosad se niti jedna vladajuća politička opcija nije ustručavala miješati u kadroviranje Podravkom. Odluke o imenovanju predsjednika ili predsjednice Uprave Podravke donosile su se u Banskim dvorima ili na stranačkim sastancima.

Tu činjenicu potvrdio je i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je za posjeta Koprivnici tijekom predizborne kapanje rekao da je postavljanje Zvonimira Mršića (SDP) na čelo Podravke bila njegova odluka kao premijera. Pritom je dodao da je i aktualna predsjednica Martina Dalić politički instalirana.

Takav princip imenovanja i dalje se provodi iako Republika Hrvatska posjeduje svega 25,5 posto dionica, a najveći dioničari s 50,1 posto su mirovinski fondovi. Preostali udjeli su u rukama malih dioničara koji drže 23,2 posto, a 1,2 dionica nalazi se u trezoru kompanije.

Članovi NO Podravke primaju otprilike 2500 eura naknade, a prošle su godine održali 11 sjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:55