STRATEŠKE TUŽBE

HND: Vlada je zauzela zabrinjavajuće stajalište o Anti SLAPP direktivi

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je kako su SLAPP tužbe udar na slobodu govora

Hrvoje Zovko

 Darko Tomas/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je ocijenilo kako je Vlada RH zauzela zabrinjavajuće stajalište o Anti SLAPP direktivi jer se priklonila znatno ‘‘razvodnjenom‘‘ pristupu koji ne nudi učinkovit okvir za zaustavljanje SLAPP tužbi.

Svrha reguliranja SLAPP-a (Stategic Lawsuits Against Public Participation), odnosno strateških tužbi protiv slobode govora, jest odvratiti tužitelje i skratiti sudske postupke da traju tek koliko je nužno da sud utvrdi kako je riječ o SLAPP-u, rečeno je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva pravosuđa i uprave.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je kako su SLAPP tužbe udar na slobodu govora, preko njih lokalni i nacionalni političari, brojni poduzetnici i suci parnično i kazneno proganjaju novinare.

‘‘Hrvatska je po tome najgora zemlja članica u Europskoj uniji. Iako je Ministarstvo kulture i medija osnovalo radnu skupinu koja se bavi pitanjem SLAPP-a, mi nismo zadovoljni. Pet godina slušamo deklaratorna obećanja Vlade koja ništa konkretno ne poduzima‘‘, rekao je.

Dodao je da, iako u hrvatskom pravnom sustavu nema značajnih prepreka za uvođenje minimalnih standarda koji bi novinare i ostale mete SLAPP-a zaštitili od obijesnog parničenja, Vlada se priklonila općem pristupu Vijeća EU koje znatno razvodnjava prijedlog Europske komisije i ne nudi učinkovit okvir za zaustavljanje SLAPP-ova.

Prema rezultatima posljednjeg HND-ovog istraživanja o tužbama za povredu ugleda i časti protiv novinara i medija, u Hrvatskoj je aktivno 945 tužbi, a najduži sudski spor traje već 33 godine.

‘‘SLAPP tužbe novi su oblik napada na novinarsku profesiju. Danas više ne morate nekoga fizički udariti ili nasrnuti, dovoljno je da ga maltretirate tužbama, a govorimo o odštetnim zahtjevima u desecima milijuna eura‘‘, kazao je Zovko.

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever naglasila je kako je istup HND-a, EFJ i udruga zajednički prije parlamentarne sjednice u Strasbourgu na kojoj će se raspravljati i o Anti SLAPP direktivi.

image

Hrvoje Zovko i Maja Sever

Darko Tomas/Cropix

‘‘U posljednjih mjesec dana pratimo razvodnjavanje dokumenata koji bi trebali zaštiti novinarske slobode, političarima je godinu dana prije izbora puno bolje biti dobar s nakladnicima nego s novinarima. Mi smo ovdje da na to upozorimo, ispunite svoja obećanja, čega se bojite? ‘‘, poručila je.

Sever smatrako kako se ne nudi učinkovit okvir za zaustavljanje SLAPP tužbi jer se namjerava ograničiti područje primjene direktive na usko definirane ‘‘prekogranične” slučajeve, odnosno slučajeve u kojima se kazneni progon odvija u drugoj državi članici EU-a.

Za novi ‘‘ublaženi‘‘ pristup kaže da značajno slabi mehanizam ranog odbacivanja tužbe predlažući restriktivnu definiciju „očigledno neutemeljenih slučajeva”, dokida odredbu o naknadi štete za mete SLAPP tužbi te isključuje građanske zahtjeve pokrenute u kaznenom postupku iz područja primjene direktive.

O slučaju SLAPP tužbe protiv protivnika golf terena na Srđu na konferenciji je govorio Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.

Sudionici su ispred Ministarstva razvili transparent ‘‘Čega se bojite?‘‘ i pismo sa zahtjevima predali ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:59