NOVA KAMPANJA

HND pozvao novinare da prijave prijetnje i napade: ‘Samo tako možemo se izboriti za sigurnije okruženje‘

Na zapadnom Balkanu u posljednjih 30 godina u ratu je živote izgubilo 110 lokalnih novinara, a u mirnodopskom vremenu još petero
 Davor Pongracic/CROPIX

Članice mreže SafeJournalists pokrenule su u četvrtak, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, kampanju #NeOklijevajPrijavi, čiji je cilj ohrabriti novinare da prijave sve vrste napada povezanih s njihovim radom, priopćio je HND.

Novinari su zbog svog posla izloženi prijetnjama i napadima, a zbog malog broja riješenih slučajeva često odustaju od prijavljivanja, upozorili su iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Zbog toga će, u sklopu kampanje, novinari iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije moći prijaviti napade na internetskoj stranici SafeJournalists.net.

Osim prijave, na stranici se mogu naći i informacije za novinare o kontakt-osobama iz tužiteljstva i policije za one države koje ih imaju.

"Iako je u proteklom razdoblju mali broj slučajeva završio pravomoćnim presudama, jako je važno da novinari ne budu obeshrabreni i da nadležnim institucijama i novinarskim udrugama nastave prijavljivati sve vrste napada jer se samo tako možemo izboriti za bolje i sigurnije okruženje", ističe HND.

Na području zapadnog Balkana u posljednjih 30 godina u ratu je živote izgubilo 110 lokalnih novinara, a u mirnodopskom vremenu još petero. Samo dva slučaja riješena su pravomoćnom presudom.

Mreža SafeJournalists poziva nadležna tijela da preuzmu sve mjere s ciljem efikasnijeg i bržeg procesuiranja slučajeva i tako pokažu spremnost u borbi protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

I novinari diljem svijeta suočavaju se s prijetnjama za vlastitu sigurnost. Tako je početkom listopada Vijeće Europe pokrenulo kampanju na cijelom kontinentu, koja se vodi pod sloganom "Novinari su važni" ("Journalists matter"), kako bi se kroz provođenje nacionalnih akcijskih planova za zaštitu novinara, unaprijedili sigurnosni uvjeti u kojima rade novinari diljem Europe.

Ključni ciljevi kampanje Vijeća Europe su uspostavljanje djelotvornih pravnih lijekova za rješavanje kršenja slobode medija, unaprjeđenje istrage zločina protiv novinara i osiguravanje odgovarajućeg sankcioniranja počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:12