VRIJEĐAO NOVINARKU

HND i SNH osuđuju istup rektora Borasa: ‘Najmanje što sada može učiniti je ispričati se‘

‘Umjesto da odgovori na pitanja, rektor Boras na najprizemniji način vrijeđa novinarku, kažu iz HND-a i SNH-a
Damir Boras
 Bruno Konjevic/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske priopćili su kako osuđuju istup rektora Sveučilišta u Zagrebu Borasa koji se, kako kažu, uvredama i konstrukcijama obrušio na novinarku portala Telegram Doru Kršul i na žrtve seksualnog zlostavljanja o čemu je novinarka pisala.

HND i SNH u priopćenju objavljenomu utorak, navode da je "Dora Kršul, nagrađivana novinarka koja već godinama sustavno prati rad Sveučilišta, u proteklih nekoliko dana objavila niz informacija, prema kojima je rektor Damir Boras znao za slučajeve seksualnog uznemiravanja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali je profesor na čiji račun optužbe idu, umjesto sankcija dobio nagradu, i to na inicijativu, kako piše Telegram.hr, upravo rektora Borasa".

"Nakon objave prvog teksta", dodaje se, "Telegramu su se javile još tri bivše studentice Filozofskog, koje su za seksualno uznemiravanje optužile istog profesora".

"Umjesto da odgovori na konkretna novinarska pitanja koja su mu upućena", ističu iz HND-a i SNH-a, "rektor Boras jučer odgovara priopćenjem u kojem na najprizemniji način nedostojno funkcije prvog čovjeka Sveučilišta, vrijeđa kolegicu Kršul kao 'opsesivnu novinarku' “.

"HND i SNH pružaju punu podršku Dori Kršul, a rektora Borasa i sve osobe na javnim funkcijama u državi podsjećaju kako je pravo svake novinarke i novinara pitati i raditi u interesu javnosti. Također, ne pristaju na vrijeđanja umjesto odgovora na pitanja te osuđuju spekulacije o motivima novinarke i žrtava", navode u priopćenju Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a i Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske.

Dodaju kako je najmanje što rektor Damir Boras nakon svog istupa može učiniti - "jest ispričati se".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:04