NE ZA ‘GRAD TO STE VI‘

HND: ‘Despotizam Penave ne prihvaćamo, on bi najradije ugasio manifestaciju posvećenu Siniši Glavaševiću‘

Povlače se iz organizacije manifestacije "Grad to ste Vi", najavljuju samostalnu organizaciju

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

 Dragan Matic/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo, kao jedan od utemeljitelja manifestacije "Grad to ste Vi" pokrenute 2005. godine, informiralo je javnost putem priopćenja da se povlači iz službene organizacije novinarsko-književnih susreta posvećenih legendarnom novinaru Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću.

Ograđuju se isto tako i od ovogodišnjeg programa o kojemu, kako kažu, nisu bili konzultirani, niti su o njemu bili obaviješteni.

Iz ovogodišnjeg programa tako su, bez ikakva službenog obrazloženja, izbačeni predstavnici HND-a.

Na službenom programu koji je poslan medijima, još početkom studenoga, među organizatorima novinarskog-književnih susreta nije stajalo ime Hrvatskog novinarskog društva, navode.

Dalje se nastavlja kako je jučer, na adresu HND-a, samo sedam dana uoči Novinarsko-književnih susreta "Grad to ste Vi", stigao protokolarni poziv od Gradske knjižnice Vukovar, u kojem je planiran i skup posvećen Siniši Glavaševiću na kojem se, kako navodi HND, najednom navodi ime i logotip HND-a kao jednog od organizatora, a da u samom programu ne sudjeluju njegovi predstavnici.

HND je, iako i prije nezadovoljan tretmanom Književno-novinarskih susreta "Grad to ste Vi", sudjelovao u programu godinama, prije svega poštujući lik i djelo kolege Siniše Glavaševića i svih kolegica i kolega koji su te ratne 1991. godine radili na Hrvatskom radiju Vukovar.

- Aktualna vukovarska vlast i vodstvo HRV-a godinama se ponašaju kao da bi najradije ugasili manifestaciju posvećenu Siniši Glavaševiću, a opet ne mogu to napraviti jer nije politički oportuno. No despotsko ponašanje vukovarskog gradonačelnika i njegovih suradnika nećemo prihvatiti. Čini se da je godinama ranije učio od najboljih kako u političke svrhe manipulirati žrtvom Vukovara, najvećeg simbola obrane Hrvatske. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava očito se ponaša u maniri "grad to sam ja" pa sa svojim suradnicima odlučuje o tome tko je podoban, a tko ne za sudjelovanje u programu. Za HND je to neprihvatljivo, kao i tužna, besramna politička zloupotreba žrtve grada Vukovara uoči superizborne 2024. godine, navode u priopćenju iz HND-a.

Podjsećaju da se na spomen-ploči poginulih novinara i tehničara u Domovinskom ratu, koja stoji na zgradi Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, nalazi i ime Siniše Glavaševića i Branimira Polovine, koji su ubijeni na Ovčari 20. studenoga 1991.

U priopćenju Hrvatsko novinarsko društvo naglašava da će od sada samostalno održavati događaje koji će biti posvećeni životu velikog i nikad prežaljenog Glavaševića, ali i svih kolegica i kolega koji su radeći za Hrvatski radio Vukovar te ratne 1991. godine bili svjetlo i nada ne samo svim stanovnicima Vukovara, nego i cijele Hrvatske.

Priopćenje potpisuje Izvršni odbor HND-a, u sastavu Hrvoje Zovko, kao predsjednik HND-a, te potpredsjednici Chiara Bilić i Dragutin Hedl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:49