PROMJENA VREMENA

Hladna fronta poharala priobalje, bilo je tuče, pijavica i bujica, u višim predjelima pao snijeg

U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena koja je sa sobom donijela osjetno zahladnjenje
Snijeg na Platku
 Platak.hr

Subota je umjesto suncem okupane Rive spremne za špicu osvanula pod teškim sivim oblacima. Snažno nevrijeme praćeno tučom pogodilo je Split i šire splitsko područje jutros iza 8 h.

Tuča 'veličine oraha' zabijelila je automobile, a velika količina padalina u kratkom je vremenu stvorila bujice na prometnicama.

image
Nevrijeme u Splitu
Vojko Bašić/Cropix

U samom centru Splita čitatelj Slobodne Dalmacije zabilježio je prevrnute suncobrane i cvjetne pitare ispred ugostiteljskih objekata. Za sada nije prijavljena veća materijalna šteta.

image
Nevrijeme u Splitu
Vojko Bašić/Cropix

S tučom je pala i temperatura zraka - na nekim splitskim postajama, prema podacima portala Pljusak.com, izmjereno je tek 10 stupnjeva Celzijevih.

Kao što su prognostičari i najavili, ciklona je u Hrvatsku donijela obilje kiše. Subotnje jutro na Jadranu je obilježeno nevremenom, a ponegdje će pasti i više od 40 litara kiše po četvornom metru, javlja RTL.

image
Nevrijeme u Splitu
Vojko Bašić/Cropix
image
Nevrijeme u Splitu
Vojko Bašić/Cropix

Na moru puše umjeren i jak jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, sjevernije i bura, a na kopnu slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na srednjem Jadranu razvile su se pijavice, a jedna je snimljena u moru između Kanice i Rogoznice. Obilna kiša pada i na šibenskom području.

image
Nevrijeme u Splitu
Vojko Bašić/Cropix

Na skijalištu Platak pao je snijeg, a temperatura je pala na 1 stupanj.

Velika promjena vremena zahvatila je u noći s petka na subotu Istru koja je uz hladnu frontu donijela naglo zahladnjenje i mjestimice jači razvoj oblaka s tučom, izvijestili su u subotu iz istarskog meteo portala Istramet i dodali da je u višim dijelovima Gorskog kotara pao i snijeg.

U okolici Umaga i Pazina oko ponoći bilo je obilnije tuče, a od ponoći najviše kiše palo je oko Učke (Falalelići 39 mm), na Labinštini (Jurazini 30 mm), Pazinu (23 mm) te u Bujama (21 mm).

S jačim zahladnjenjem kiša je u gorju postupno prešla u snijeg koji trenutno pada u višim dijelovima Gorskog kotara, a osjećaju pravog jesenskog vremena doprinosi i vjetar.

Istra se probudila na pravim jesensko-zimskim temperaturama pa je tako u Pazinu i Labinu izmjereno osam stupnjeva, Poreč je bio na devet, dok je u Puli i Umagu izmjereno 12 stupnjeva uz jaku buru. U nastavku dana očekuje se promjenjivo vrijeme uz buru.

Prema podacima istarske policije, jaka bura i kiša nisu uzrokovale većih problema u prometu tijekom noći, a zabilježeno je pet prometnih nesreća.

Budući da su za vikend najavljene nepovoljne vremenske prilike, kiša i grmljavinski pljuskovi, kolnici u Istri bit će mokri i skliski, a u takvim uvjetima povećava se i rizik nastanka prometne nesreće. Policija je stoga pozvala vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, kao i da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Jako nevrijeme pogodilo je jučer i danas i područje Šibenika. Nakon jučerašnjeg proloma oblaka koji je poplavio dijelove grada, zbog čega su na nekim ulicama postavljeni čak i zečji nasipi, jutros je grad pogodila jaka tuča, a zabilježene su i pijavice u susjednim naseljima.

image
Tuča u okolici Šibenika
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Tuča u okolici Šibenika
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Tuča u okolici Šibenika
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Tuča u okolici Šibenika
Niksa Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:44