‘BITI ČLANOM JE ČAST‘

HGSS o svom volonteru koji se bunio zbog plaćanja karte u Kamačniku: ‘To se kosi s našim vrijednostima‘

‘Smatramo da su članovi pri svojim privatnim posjetima dužni platiti kartu te tako podržati rad i razvoj zaštićenih područja‘, ističu
Kamačnik
 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon objavljene vijesti o pripadniku Hrvatske gorske službe spašavanja koji je ogorčen jer je za privatni posjet Parku prirode Kamačnik morao platiti kartu, iz HGSS-a su odlučili reagirati i kazali su kako se takav njegov postupak kosi s vrijednostima koje njeguju.

'Hrvatska gorska služba spašavanja je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga javnoga značaja. Osnovni ciljevi HGSS-a su sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine. Iza nas je već 71 godina s preko 10.000 akcija spašavanja i još više spašenih života.

Za svakog gorskog spašavatelja biti članom HGSS-a posebna je čast. Njih više od 1000 će u svakom trenutku bez razmišljanja krenuti u akciju spašavanja nakon čega se vraćaju svojim privatnim ili poslovnim obavezama.

Ponekad nam je vrlo teško razdvojiti ono spašavateljsko od privatnog jer smo samim ulaskom u HGSS pristali biti spašavatelji uvijek i svugdje. Priroda, a pogotovo planine naš su dom i vježbalište, a prema statutu HGSS-a pri kretanju na nepristupačnim terenima moramo imati oznake Službe kako bi nas ljudi prepoznali i mogli nam se obratiti za pomoć. Sve to radimo bez ikakvih očekivanja ili posebnog tretmana stoga smatramo da postupak kao i izjave člana HGSS-a navedeni u tekstu nisu u skladu s vrijednostima koje njegujemo - istaknuli su iz HGSS-a te napomenuli kako imaju izuzetno dobre odnose sa svima i institucijama koje upravljaju zaštićenim područjima i s većinom njih imamo potpisane sporazume s jasno definiranim pravima i obavezama.

- Želimo istaknuti kako su svi članovi HGSS-a dužni pri posjetu bilo kojem zaštićenom području javiti djelatnicima parka kako bi u slučaju potrebe mogli biti pozvani u akciju spašavanja. Isto tako smatramo da su članovi pri svojim privatnim posjetima dužni platiti kartu te tako podržati rad i razvoj zaštićenih područja - zaključili su i dodali kako je spašavanje njihova strast, a najveća nagrada im je spašen ljudski život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:07