‘ŽELE STVORITI KAOS‘

HDZ-ovac Borić: ‘Oporba laže i straši ljude oko zakona o pomorskom dobru‘

Osnovna im je lažna teza, kojom plaše građane, da neće moći pristupiti svakoj plaži i protiv toga ćemo se boriti, naglasio je

Josip Borić

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik i potpredsjednik Kluba HDZ-a Josip Borić ocijenio je u petak da je raspravu o prijedlogu zakona o pomorskom dobru i morskim lukama obilježilo puno izmišljenih, lažnih teza oporbe koja politizira i straši ljude, prvenstveno da neće moći pristupiti plažama.

Raspravu o predloženom zakonu koji je u prvom saborskom čitanju, a glasovanje bi trebalo biti idući tjedan, rekao je Borić na konferenciji za novinare, obilježava puno izmišljenih teza oporbe i projiciranje nekakvih zakonskih članaka i njihovog utjecaja na pomorsko dobro.

Izgovaraju lažne teze i obezvrjeđuju ono što u zakonu zaista piše, rekao je te kao otočanin naglasio kako ne može sam sebi dozvoliti da mu netko tko ne živi na otoku tumači taj zakon na način da on sam sebi želi nešto loše.

‘Morbidan način‘

"Ta priča da mi želimo nekome nešto onemogućiti ili napraviti lošije u odnosu na sadašnje stanje jednostavno ne stoji", poručio je te ocijenio da oporba tu temu politizira i pokušava stvoriti kaos tumačeći krivo članke zakona.

Osnovna im je lažna teza, kojom plaše građane, da neće moći pristupiti svakoj plaži i protiv toga ćemo se boriti, naglasio je.

Oporba, drži Borić, želi da na snazi ostane "stari zakon, koji je dozvolio ono što imamo, a to je onemogućen pristup, ograđivanje pojedinih plaža i opći nered na pomorskom dobru", a posebno se osvrnuo na istupe SDP-a i Marije Puljak (Centar).

SDP je na specifičan, pomalo i morbidan način došao na raspravu, ustvrdio je, potpuno nepripremljen, stavljajući jedan vizual i "pričajući o tome da ne žele da im netko krade plaže".

"A upravo je ta stranka 2015., za vrijeme vlade Zorana Milanovića tu plažu, koju su stavili na taj pamflet, u gradu u kojem su oni na vlasti, u Rijeci, dala u koncesiju i ogradila tu istu plažu, onemogućila građanima da joj pristupe", naveo je.

Odbacio je i tezu Marije Puljak (Centar) da predloženi zakon ne stavlja van snage uredbu o postupku davanja koncesijskih odobrenja. "Itekako stavlja van snage i dogodit će se, u vremenu nakon što se zakon donese, u nekoliko mjeseci. Jer već s 1. rujnom lokalne će samouprave morati donijeti prve planove upravljanja pomorskim dobrom", istaknuo je.

Pitat ćemo Hrvoj Šipek što radi DORH oko nekih slučajeva oporbenih zastupnika

Novinare je zanimao i njegov stav o objavljenim sms porukama istaknutih HDZ-ovaca bivšem šefu Hrvatskih šuma Krunoslavu Jakupčiću, odnosno što očekuje od dolaska glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek u Sabor idući tjedan, kada će predstaviti izvješće o radu DORH-a za 2021. godinu. Oproba, naime, najavljuje da će od nje tražiti pojašnjenja što DORH poduzima vezano uz te sms poruke.

"Mi ćemo se za tu raspravu pripremiti, mislim da je Klub HDZ-a pokazao da itekako može argumentirano raspravljati o svemu. I mislim da će mnogi zastupnici iz oporbe napustiti sabornicu kad mi budemo postavljali određena pitanja, kad ćemo pitati o nekim njihovim slučajevima i o tome što je po tome radio DORH", rekao je Borić.

Kazao je i kako nije vidio nikakvu nervozu u jučerašnjem istupu premijera Andrej Plenkovića o temi sms poruka, a što sugerira oporba koja tvrdi da je "nervozan jer se steže obruč oko njegovih najbližih suradnika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:59