DARIO HREBAK

HDZ-ov koalicijski partner podržat će izbor Turudića: ‘Nemamo baš izbora, ali ono što je činio dosad mora zaboraviti!‘

Laganje na nedavnoj sjednici saborskog Odbora, za Hrebaka nije posebno otegotna okolnost.

Dario Hrebak

 Damjan Tadic/Cropix

Ne stišavaju se reakcije oko prijedloga imenovanja Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom. Dok saborska oporba tvrdi da će se njegovim izborom pravosuđe koristiti u političke svrhe, vladajući uzvraćaju da je DORH-u i USKOK-u potrebna reorganizacija i čvrsta ruka.

Za Novi list progovorio je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i koalicijski partner HDZ-a, koji će dignuti gla za Turudića u Saboru, iako nije zadovoljan izborom.

– Nisam oduševljen s Turudićem, ali nemamo mi nekog velikog izbora i napravili smo politički kompromis. Jedina bi alternativa bila poništenje javnog poziva jer oporbi ne odgovara niti jedan od četiri kandidata. Ja jesam zadovoljan jer ćemo imati glavnog državnog odvjetnika, ali, ponavljam, nisam oduševljen. Da imam neku drugu mogućnost, možda bih nju odabrao, ali je jednostavno nemam, priznao je Hrebak.

U Turudićeve pluseve on ubraja njegovu ‘nikome spornu stručnost‘ i to što je ‘odličan komunikator‘, ali upozorava da on ‘nema bezgranično povjerenje HSLS-a‘. Hrebak, naime, ima primjedbi na račun Turudića koje se dijelom poklapaju s onima koje iznose Peđa Grbin, Sandra Benčić i ostali čelnici lijevo-liberalne opozicije, piše Novi list.

– Turudić vuče za sobom razna poznanstva i veze, a kao glavni državni odvjetnik ne bi to ubuduće smio činiti, ističe predsjednik HSLS-a.

Laganje na nedavnoj sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, koje oporba jako zamjera Turudiću, za Hrebaka nije posebno otegotna okolnost.

– Kazao je na saslušanju da se kao sudac iz predmeta svog bratića izuzeo u roku 45 dana, ispostavilo se da je to ipak bilo nakon 200 dana. Slažem se da je to razlika, ali ne može se tvrditi da je baš bezočno lagao, ocjenjuje Hrebak.

O prijedlogu Turudića oglasio se i šef SDSS-a Milorad Pupovac, koji je komentirao da "odsustvo bilo kakve spremnosti da se o tome razgovara i pretvaranje svakoga postupka izbora u najžešće političke sukobe predstavlja veliko ograničenje za izbor i veliko ograničenje za svakoga tko treba podržati bilo čiji izbor".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:06