‘ŠTO STE VI NAPRAVILI?‘

HDZ odgovorio SDP-u: ‘U Slavoniji je smanjeno iseljavanje, a poduzetnici imaju izvrsne rezultate‘

Ustvrdili su da su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija bili zakinuti, ali u vrijeme SDP-ove vlasti

Nataša Tramišak, Gordan Jandroković, Ivan Radić

 Marko Mrkonjic/Cropix

Iz HDZ Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije reagirali su u četvrtak na prozivke SDP-a da Slavonija ne živi u blagostanju, nego je gospodarski i demografski devastirana te naglasili da je od 2017., otkako je HDZ na vlasti, smanjeno iseljavanje, a gospodarstvo bilježi poslovni suficit.

"HDZ je u Osječko-baranjskoj županiji na vlasti od 2017. Tijekom pet godina smanjeno je iseljavanje, porasla je zaposlenost, smanjena je nezaposlenost, povećan je broj obrta i novoosnovanih tvrtki, gospodarstvo na području županije bilježi poslovni suficit", izvijestili su u priopćenju reagirajući na SDP-ove prozivke, kako kažu, "konkretnim podacima".

Prema podacima koje je objavila FINA, poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije u 2021. ostvarili su izvrsne poslovne rezultate - ponovno se bilježi povećanje broja poduzetnika za gotovo 5 posto, a ostvarili su rekordne prihode od 33,5 milijarde kuna, što je povećanje od 17,18 posto u odnosu na 2020. kada su ostvareni također rekordni prihodi od 28,5 milijardi kuna.

Dobit razdoblja 40 je posto veća nego 2020. godine, čime se Osječko-baranjska županije pozicionirala na peto mjesto po uspješnosti, istaknuli su iz HDZ-a te podsjetili da je pri kraju je izgradnja prvog Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće i Gospodarskog centra., a ugovoreno europskih projekata u vrijednosti 7,6 milijardi kuna.

Kad je riječ o Gradu Osijeku, pod vodstvom HDZ-a je tek posljednjih godinu dana, nakon što je SDP-ova koalicija izgubila povjerenje građana, a otada, kažu iz HDZ-a, bilježi ubrzani rast i razvoj što ponovo govore činjenice - Osijek je nakon Zagreba drugi po neto dobiti poduzetnika, drži stabilno 4. mjesto po ekonomskim pokazateljima kao što su broj zaposlenih i ukupan prihod poduzetnika, bilježi rekordnu zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost.

Sve to rezultat je usklađene politike Vlade Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, stoji u priopćenju osječkog i HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Ustvrdili su da su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija bili zakinuti, ali u vrijeme SDP-ove vlasti te podsjetili da je SDP izmjenom statističkih regija istok Hrvatske stavio u istu regiju sa Zagrebom kako bi umjetno smanjio indeks razvijenosti Zagrebu, da mogu povlačiti više sredstava iz EU fondova. Time su Osijek, Osječko-baranjska županija i cijeli istok Hrvatske oštećeni za milijunske investicije jer im je umjetno podignut indeks razvijenosti. Ista, SDP-ova Vlada je preprojektirala Koridor VC u brzu cestu.

Nepravdu i nebrigu koju su sustavno pokazivali za Slavoniju, Baranju i Srijem Vlada Andreja Plenkovića ispravljala je posljednjih godina, poručili su iz HDZ-a te pozvali SDP da, umjesto politike blaćenja i prigovaranja, pripreme konkretne prijedloge i projekte kojima će se unaprijediti Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:37