INICIJATIVA OPORBE

HDZ odbio izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora u povodu velike afere u Ini

Sandra Benčić iz platforme Možemo! traži od Vlade da proglasi energetsku krizu i izvanredno stanje

Andrej Plenković

 Damir Škomrlj/Cropix

Hoće li premijer Andrej Plenković smijeniti sve članove Uprave i Nadzornog odbora Ine, javnost neće saznati na izvanrednoj sjednici Sabora, kao što to traži dobar dio ljute oporbe, niti će premijer doći odgovarati na njihova pitanja o sistemskoj korupciji.

HDZ je jučer odbio zahtjeve oporbe da se u povodu pljačke stoljeća u Ini što prije sazove izvanredna sjednica Sabora. "Sazivanje izvanredne sjednice nije u planu, već samo redovna sjednica koja počinje 15. rujna", prenijeli su jučer Hini.

Oporba je zatražila od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića hitnu saborsku sjednicu. Pisanim putem to je tražio Klub Socijaldemokrata (KS), a usmeno SDP, Možemo! i Most.

KS traži smjenu svih članova Uprave i Nadzornog odbora Ine. Ivana Posavec Krivec u ime KS-a upozorila je Jandrokovića da treba spašavati energetske tvrtke i osigurati nove dobavne pravce jer bi račun za spašavanje energetskog tržišta ove zime lako mogao prijeći 200 milijardi dolara. "U tijeku je kampanja o snažnom programu štednje energije, što uključuje i potrebu da članice EU podijele plin koji će biti na raspolaganju. A mi u Hrvatskoj svjedočimo pljački Ine, ali i hrvatskih građana, odnosno podjeli plina, koji se crpi u Hrvatskoj, na kriminalni način", kažu u KS-u.

Prvi je zahtjev za sjednicu "zbog pljačke epskih razmjera Plenkovićevih kadrova u Ini" inicirao Most. Nikola Grmoja pita gdje se sakrio Jandroković i zašto predsjednik Zoran Milanović ne iskoristi svoje ovlasti i sazove hitnu sjednicu. Most također traži hitnu smjenu hrvatskih članova Uprave i NO-a, ali i da premijer koji ih je imenovao podnese ostavku jer su u "najvažniju energetsku kompaniju imenovani ili korumpirani ili nesposobni koji nisu primijetili nestanak milijarde kuna".

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra da se Sabor treba što prije raspustiti i "da idemo na izbore jer se naprijed s ovom pljačkaškom bandom na čelu države ne može".

Sandra Benčić iz Možemo! traži od Vlade da proglasi energetsku krizu i izvanredno stanje te prezentira stanje opskrbljenosti plinom. "Nema više nikakve koristi od skandaliziranja nad još jednom aferom i pljačkom milijarde kuna koja je vezana uz HDZ i njihov model upravljanja", poručila je Benčić.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista ukazao je kako bi, da je Vlada svakom kućanstvu dala vaučer od 1000 kuna kako bi prebrodili energetsku krizu, ukupni iznos bio manji od ukradenog novca u samo ovoj aferi. Inicijativa Vesne Vučemilović da Odbor za gospodarstvo što žurnije sasluša šefa Hrvatske energetske regulatorne agencijeuvrštena je na dnevni red sljedeće sjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:28