POLITIČKA SITUACIJA

HDZ nakon izbora: Plenković učvrstio vlast u stranci. Njegovi favoriti preuzeli najveće gradove

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić izgubio je u Rijeci od Josipa Ostrogovića, zagrebački HDZ vodit će Herman
 Goran Mehkek/Cropix

Rezultatima u nedjelju održanih unutarstranačkih izbora za čelnike općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a moraju biti zadovoljni predsjednik stranke Andrej Plenković, kao i ostatak nacionalnog vodstva vladajuće partije. Naime, u najvećim gradovima Zagrebu i Splitu pobijedili su, bez protukandidata, ljudi koji uživaju veliko povjerenje vrha stranke.

Tako je novi predsjednik zagrebačkog HDZ-a postao Mislav Herman, koji će uskoro preuzeti funkciju šefa Gradske skupštine, a možda će ga vodstvo HDZ-a gurnuti i u utrku za novog gradonačelnika Zagreba u svibnju iduće godine. Hermanova, odnosno Plenkovićeva pobjeda u glavnom gradu je potpuna jer su za četiri potpredsjednika zagrebačke Gradske organizacije HDZ-a izabrani su svi članovi njihova tima: šef HEP-a Frane Barbarić, Mario Župan, Ante Plazonić i Zvonimir Milas.

Sanader ostao

Novi šef splitskog HDZ-a postao je ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović, također kandidat vrha stranke. Na čelu splitsko-dalmatinskog HDZ-a ostao je Ante Sanader, a HDZ-ov župan Blaženko Boban izabran je za jednog od potpredsjdnika. Favoriti vodstva stranke pobijedili su, također na izborima na kojima nisu imali protukandidate, i za čelnike osječko-baranjskog HDZ-a (župan Ivan Anušić) i osječkog HDZ-a (Ivan Radić). Ministrica regionalnoig razvoja i fondova EU Nataša Tramišak izabrana je za dopredsjednicu osječkog HDZ-a, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ostao je na čelu primorsko-goranskog HDZ-a.

Bivši ministar turizma Anton Kliman ojačao je svoju poziciju u stranci tako što je u nedjelju postao čelnik istarskog HDZ-a. Nota bene, i on je jedan od mnogih unutarstranačkih pobjednika koji na izborima nije imao niti jednog protukandidata.

Što se velikih HDZ-ovih organizacija tiče, najzanimljivije bitke vodile su se za čelnike HDZ-a u Zagrebačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, te u Rijeci. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk pobijedio je Damira Mikuljana i tako na mjestu šefa HDZ-a Zagrebačke županije zamijenio gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića koji je, nakon izbijanja afere “Janaf, dao ostavku.

Za novog šefa vukovarsko-srijemske organizacije HDZ-a pobijedio je ministar obrane Mario Banožić, favorit premijera Plenkovića. Banožić je, prema još uvijek neslužbenim rezultatima, pobijedio zamjenika župana Josipa Dabru (3511 naspram 2168 glasova).

Za neke stranačke insajdere iznenađenje se dogodilo u utrci za novog predsjednika riječkog HDZ-a gdje je šef Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić izgubio od riječkog gradskog vijećnika Josipa Ostrogovića. Neslužbeno, Ostrogović je pobijedio za 75 glasova razlike.

- Nastavak unutarstranačkih izbora važan je za stranačku demokraciju te pruža potreban legitimitet novim čelnicima lokalnih organizacija i ostalim izabranim stranačkim dužnosnicima uoči lokalnih izbora koji će se održati u svibnju 2021. godine. Potpuni i službeni rezultati izbora bit će poznati nakon što ih dostave sva lokalna izborna povjerenstva, a o tome će se obavijestiti članstvo HDZ-a i javnost – poručili su jučer iz vladajuće stranke.

I dok rezultatima izbora za čelnike općinskih, gradskih i županijskih organizacija vrh stranke i predsjednik Andrej Plenković mogu biti vrlo zadovoljni, ono što bi ih trebalo zabrinuti jest vrlo niska motiviranost članova i članice stranke za unutrastranački izborni proces. Naime, na nedjeljnim izborima glasalo je samo 65.170 od ukupno 209.271 članova koji su imali pravo glasa. Drugim riječima, izlaznost je bila samo 31,14 posto.

Slab interes

Zanimljivo, zainteresiranost članica i članova vladajuće stranke bila je vrlo niska čak i u organizacijama gdje je bilo više kandidata za čelnike i gdje su se vodile neke od najnapetijih kampanja. Tako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji (bitka Banožić-Dabro) glasalo 37,45 posto birača; u Sisačko-moslavačkoj županiji (Žinić protiv Babića) na birališta je izašlo samo 28,43 posto članova s pravom glasa, a slično je bilo i u Zarebačkoj županiji gdje se vodila bitka između Turka i Mikuljana – glasalo je samo 33,11 posto birača.

Župan Žinić tijesno pobijedio, a sin mu izgubio za 4 glasa

Vrlo napeta bitka vodila se za šefa HDZ-a Sisačko-moslačke županije. Slavio je Ivo Žinić, osvojivši još jedan mandat na čelu te organizacije. Županu Žiniću suprotstavio se gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Ivo Žinić, prema neslužbenim rezultatima, pobijedio je gradonačelnika Babića tijesno rezultatom 1521 prema 1488 glasova.

Za potpredsjednike su izabrani Mihael Jurić (Petrinja), Dalibor Bišćan (Hrvatska Kostajnica), Marin Piletić (Novska) i Tomislav Kralj (Sisak). Zanimljivo, nije župan jedini iz obitelji Žinić koji je u nedjelju vodio unutarstranačku bitku.

Županov sin Dario kandidirao se za šefa HDZ-a u Glini protiv aktualnog gradonačelnika Stjepana Kostanjevića. Prema neslužbenim rezultatima, Žinić je izgubio utrku za samo četiri glasa, rezultatom 126 prema 122 u korist gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:06