BOJAN GLAVAŠEVIĆ

‘HDZ je zreo za pad. Postoji ogroman broj neodlučnih koji će glasati za one koji će moći donijeti promjene‘

Imamo osam godina vlasti HDZ-a i toliko se krade da to nije normalno, rekao je saborski zastupnik stranke Možemo!

Bojan Glavašević

 Damjan Tadic/CROPIX

Saborski zastupnik stranke Možemo!, Bojan Glavašević, gostovao je u srijedu ujutro u Novom danu na N1 televiziji, gdje je govorio o današnjem glasanju o raspuštanju Sabora i raspisivanju novih izbora.

Glavašević kaže da se stvar bitno promijenila u zadnjih 6 mjeseci.

- Promjena se nije dogodila samo na prosvjedu, nego se događa neko vrijeme, a to je porast nezadovoljstva građana. Postoji ogroman broj neodlučnih koji sigurno neće glasati za HDZ jer žele promjene i oni će glasati za one koji će moći donijeti te promjene. To je jedan argument za okupljanje, a drugi je u d’Hondtu koji govori o jednostavnoj matematici i okrupnjavanju glasova - rekao je.

- Ankete pokazuju da je HDZ zreo za pad, iako su prvi, njihov rejting je na razini Tomislava Karamarka 2015. ili Jadranke Kosor 2011. Ja ne znam kad je rejting HDZ-a pao ispod 24 posto, ali vrtio se oko 25, što je neki njegovom minimum. Većina protiv HDZ-a je moguća. Pitanje predizbornih suradnji i okrupnjavanja glasova je pitanje kako može izgledati politički krajolik nakon izbora. Nije svejedno slagati većinu koja je komplicirana s razno raznim političkim opcijama, ili jasan scenarij s ideološki sličnim političkim opcijama - dodao je.

Glavašević kaže da demokracija može funkcionirati na čitav niz načina i da je u skandinavskim vladama manjinska vlada više pravilo, nego iznimka.

- Ja sam nezavisan i neću liderima stranka govoriti kako se postaviti, ja imam svoje mišljenje, a ono je da bi bilo puno bolje i jednostavnije okrupniti glasove i izaći zajednički na izbore u ideološko sličnoj koaliciji jer to garantira veći broj mandata i lakše vladanje sutra, ali odgovornost je na političkim opcijama - naveo je.

O suradnji ljevice i desnice kaže da je za njega prvi temelj za političku suradnju pitanje što je demokracija, a drugo je korupcija.

- Svatko tko je krao od ove zemlje, taj ju je i izdao. HDZ po tom pitanju pada jer imaju pravomoćnu presudu da su zločinačka organizacija. Mislim da su trenutno okolnosti iznimne jer imamo osam godina vlasti HDZ-a i toliko se krade da to nije normalno i pokušavaju se spriječiti istrage tih krađa - rekao je Glavašević za N1.

- Postoje neodlučni birači koji ne vide tko su ti koji stvarno mogu donijeti promjenu - dodao je.

O izjavi premijera Andreja Plenkovića da je prosvjed oporbe bio proruski, kaže da to ukazuje na paniku u njihovim redovima.

- I oni provode ankete i jasan im je trend te ih je zahvatila panika. Svaki put kad HDZ odlazi na desno i izmišlja neprijatelje vanjske i unutarnje, to znači da su u panici. Ona šminka proeuropskog Plenkovića potpuno se otopila i on je sad puno sličniji Aleksandru Vučiću nego sebi od prije osam godina - smatra.

- Stranka koja ima najsnažnije veze s Rusijom je upravo HDZ. Sjetite se samo da supruga jednog bivšeg predsjednika HDZ-a ima firmu koja se prijavila na izgradnju nuklearne elektrane u Finskoj, a natječaj je poništen zbog sumnje da iza stoji ruski kapital. Kad bi se pogledalo vlasništvo nad nekretninama diljem Hrvatske, puno toga bilo bi jasnije - naveo je.

Dodaje da ova retorika Plenkovića podsjeća na izjave Franje Tuđmana na kraju vlasti kad je izmišljao zelene i crvene vragove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:33