GLAS NARODA

HDZ je favorit predizbornih anketa, a prisjetimo se što se dogodilo prije četiri godine: Gadna pogreška...

Restart koaliciji na prošlim su izborima ankete predviđale od 51 do 60 mandata, a HDZ-u ne više od 55 mandata

U srijedu pada odluka na biračkim mjestima

 Zvonimir Barisin/Cropix

Predizborne ankete uoči posljednjih parlamentarnih izbora 2020. godine, kao i one prethodne, gadno su pogriješile, ne u par mandata nego u procjeni tko je trebao biti izborni pobjednik. Favorit posljednjih izbora bila je Restart koalicija koja je okupila SDP, HSS, HSU, Snagu, Glas, IDS i PGS. Predviđali su im od 51 do 60 mandata dok HDZ s partnerima HSLS-om i HDS-om nije trebao dometnuti više od 55 saborskih mandata. Rezultat je poznat: HDZ je osvojio 66 mandata, Restart 41.

Sljedeći tjedan ćemo vidjeti kako će na izbornom testu proći predizborni HRejting, proveden u deset izbornih jedinica, uz ogradu da se istraživanja provode kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica i da na pouzdanost utječe D‘Hondtova metoda koja u pravilu favorizira najjače liste, kao i velik broj neodlučnih. Ovi bi izbori po HRejtingu trebali završiti ovako: HDZ bi bio relativni pobjednik izbora sa 60 mandata, SDP bi osvojio 44 saborska mjesta, Domovinski pokret 14, Most i Možemo! po devet, IDS dva, Fokus jedno i lista Matije Posavca jedno.

U 1. izbornoj jednici koja se uz širi centar Zagreba po novom izbornom kroju sada proteže i na Veliku Goricu i nekoliko općina Zagrebačke županije, HDZ bi mogao računati na pet mandata, Rijeke pravde na četiri, Možemo! na tri, a DP i Most bi dobio po jedan mandat. Druga izborna jedinica, dakle od istoka Zagreba preko dijelova Zagrebačke i Koprivničko-križevačke do cijele Bjelovarsko-bilogorske županije, za koju je vrijedilo pravilo - tko pobijedi u njoj dobio je izbore, donosi HDZ kao pobjednika sa 6 zastupnika, a SDP-u daje četiri mandata, DP-u dva, a po jedno Možemo! i Mostu.

U 3. na prostoru Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije pobjedu odnose Rijeke pravde sa sedam mandata, HDZ ima pet, DP jedan i Matija Posavec jedan mandat. Nadomak pragu je koalicija Možemo! koju zaokružuje 4,5 posto i Mostov savez sa Suverenistima 4,2 posto. U 4. jedinici, koja obuhvaća cijelu Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju te dijelove Koprivničko-križevačke, HDZ bi dobio sedam mandata, Rijeke pravde četiri, DP dva i Možemo! jedan. Blizu saborskog mandata su "Umirovljenici zajedno". U 5. od 15 lista prolaze samo četiri: HDZ osvaja sedam, SDP tri, Most-Suverenisti jedan i DP tri mandata. U 6., na teritoriju zapadnog dijela Zagreba, Jastrebarskog, Samobora, Svete Nedelje, vodi HDZ s pet mandata, ali je to ipak mandat manje nego na prošlim izborima, SDP ima jedan manje od HDZ-a, ali isto kao i na prošlim izborima, a Možemo! dva mandata, DP gubi jedan mandat, Fokus i Republika dobivaju.

Sedma izborna jedinica (Ličko-senjska županija, karlovačka, dio Sisačko-moslavačke županije i sjeverni dio Zadarske županije, te dio Primorsko-goranske županije) u odnosu na 2020. ne donosi promjene HDZ-u i SDP-u. HDZ osvaja šest mandata, SDP ostaje na četiri, DP dobiva jedan mandat više pa je na dva, a Možemo! i Most zadržali su po jedan mandat. U Osmoj, tradicionalno lijevoj, koju čine grad Rijeka i cijela Istarska županija, isto nema radikalnih promjena. SDP pada za dva mandata, ali IDS osvaja dva, što u ukupnom zbroju čini status na ljevici isti: SDP bi dobio šest, HDZ četiri, IDS dva, a Možemo i Most jedan. Birači Devete na jugu ostaju vjerni HDZ-u, kojemu daju osam mandata, a SDP-u četiri, jedan više nego 2020., DP pada s dva na jedan, a Most zadržava jedan mandat kojeg je osvojio i na prošlim izborima. I Deseta još južnije potvrđuje status HDZ-ove izborne baze: HDZ-u sedam, SDP-u četiri - jedan više nego zadnji put, DP jedan, a Mostu dva.

Vlasnici agencija redovno upozoravaju da ankete nisu predikcija rezultata izbora. Politolozi, pak, ističu da neodlučni birači znatno utječu na konačni ishod izbora i da se rijetko kad dogodi da ankete precijene HDZ pa bi mu se lako moglo dodati još tri posto glasova više jer simpatizeri HDZ-a nisu skloni izjašnjavanju u anketama. No, ankete utječu na percepciju javnosti o popularnosti stranaka. Tek bi to valjalo izračunati.

image
Jure Mišković/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:28