ZAKON O MEDIJIMA

Hasanbegović novinarima: ‘Ovo što vam radi HDZ vam ni ja ne bih napravio‘

Hrvatsko novinarsko društvo oštro je osudilo jučer radnu verziju Zakona o medijima

Zlatko Hasanbegović

 Damjan Tadic/Cropix

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva u petak su, uoči izvanredne sjednice, saborskim zastupnicima dijelili HND-ove primjedbe na radnu verziju budućeg Zakona o medijima te najavili da će se nastaviti boriti za kvalitetan zakon i interese novinarske profesije.

„Nakon jučerašnje konferencije za medije na kojoj smo upozorili na opasnosti koje se kriju u radnoj verziji budućeg Zakona o medijima, jutros smo uoči izvanredne sjednice Sabora s tim problemom htjeli upoznati i saborske zastupnike i zastupnice. Pozitivno su reagirali i vidimo da su upoznati s problemom”, kazala je glavna tajnica HND-a Melisa Skender.

Hrvatsko novinarsko društvo nastavit će se boriti za kvalitetan Zakon o medijima, jedini koji regulira odnose unutar redakcije, te ostajemo u radnoj skupini Ministarstva kulture i medija gdje ćemo se boriti za interese novinarske profesije, najavila je.

Predstavnicima HND-a, Hrvoju Zovku, Skender i voditeljici programa Ivi Borković koji su zastupnicima dijelili materijale, prema njihovim riječima, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, poznat po tome što je ‘ugušio‘ neprofitne medije, kada su mu uručili primjedbe kazao im je:

"To vam ne bih ni ja napravio”.

image

Hrvoje Zovko i Maja Sever

Darko Tomas/Cropix

Hrvatsko novinarsko društvo oštro je osudilo u četvrtak radnu verziju Zakona o medijima, kazavši da predstavlja nezapamćeno državno uplitanje u novinarske slobode, narušavanje podjele između nakladnika, urednika i novinara te državno uplitanje u novinarsku samoregulaciju.

Prijedlog novog Zakona o medijima, koji je izišao iz Ministarstva kulture i medija, nije prethodno usuglašen unutar radne skupine i on je praktičKI „stvar ispod stola“, rekli su predstavnici HND-a na konferenciji za novinare u četvrtak.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek potom je demantirala da je Ministarstvo kulture i medija izradilo nacrt Zakona o medijima, niti ga je uputilo u bilo kakvu proceduru nego je izradilo tekst kao polazište za raspravu unutar radne skupine.

„Ništa od onoga što je izneseno u javnosti nije točno ni istinito, izražavam veliko žaljenje da se plasiraju neistinite teze o zakonu za kojim smatra da mora biti donesen konsenzusom svih dionika i koji bi trebao značajno unaprijediti status novinara i novinarske profesije a onda i omogućiti dodatne poticaje i potpore nakladnicima”, istaknula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:08