TRADICIONALNO TESTIRANJE

HAK OBJAVIO REZULTATE NOVOG TESTA AUTOSJEDALICA ZA DJECU Ovih šest sjedalica nemojte kupovati, imaju sastojak koji može biti poguban za djecu!

 
 Hanza Media / Profimedia, imageBROKER

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog drugog godišnjeg testiranja dječjih autosjedalica, kojeg su proveli u suradnji s partnerima iz europskih autoklubova.

Ovog puta testirane su 24 autosjedalice prilagođene različitim dječjim uzrastima i stupnjevima razvoja. Pod povećalom su se našle sjedalice za tek rođene bebe, ali i one za 12-godišnjake koji teže maksimalno 36 kilograma. Analizirali su sigurnost, jednostavnost/praktičnost, ergonomiju i sadržaj štetnih sastojaka, no velikog pobjednika koji bi dobio maksimalnu ocjenu vrlo dobar - nema!

Praktičnost

Zanimljivo, šest autosjedalica dobilo je najnižu ocjenu isključivo zbog pronađenih štetnih sastojaka, pri čemu se sjedalica Foppapedretti Uniko i-Size pokazala iznimno nesigurnom i zabilježila daleko najlošiji rezultat od svih konkurenata, a taj je proizvod namijenjen (novorođenoj) djeci visine od 40 do 95 cm. No, postoji još jedna zanimljivost vezana uz sjedalice sa štetnim sastojcima. Naime, da u njihovim presvlakama nije pronađen naftalin, Jané Koos i-Size i Jané Koos i-Size + iPlatform bile bi svrstane među najkvalitetnije autosjedalice u ovom testiranju.

Međutim, prisustvo spomenutog sastojka, koji se smatra potencijalno kancerogenim, automatski ih je bacilo na začelje kolone. Naftalin je pronađen i u presvlaci Nachfolgera Hy5 TT, čime su tako poništene mnoge pozitivne karakteristike jer se radi o jedinoj sjedalici na napuhavanje koja ispuhana teži samo 5,1 kilogram, relativno ju je lako transportirati te je na područjima sigurnosti i jednostavnosti/praktičnosti sasvim zadovoljavajuća.

Hanza Media
U našoj tablici 0 je oznaka za sjedalice do 10 kilograma (približno godina dana), 0+ do 13 kilograma (do godinu i pol), 0/I do 18 kilograma (približno do 4 godine), I od 9 do 18 kilograma, I/II od 9 do 25 kilograma (od 1 do 7 godina), II/III od 15 do 36 kilograma (približno od 4 do 12 godina), I/II/III od 9 do 36 kilograma (od 1 do 12 godina)

Laureati

Tri spomenuta elitna Britax Römerova modela (Baby-Safe 2 i-Size + i-Size Base, Baby-Safe 2 i-Size + i-Size Flex Base i Swingfix M i-Size) ujedno su pobrala i daleko najbolje ocjene na testu sigurnosti, a uz bok im je ravnopravno stala sjedalica Jané Koos i-Size. Budući da je ovaj španjolski proizvod prilagođen tek rođenoj djeci visine od 40 do 83 centimetra vrlo kvalitetno odradio i sigurnosno-upotrebne komponente testiranja, tim više im može biti žao što je u presvlaci pronađen naftalin, koji ih je automatizmom gurnuo na margine ukupnog redoslijeda.

U kategoriji jednostavnosti korištenja, pak, imamo maksimalno suverenog laureata. Autosjedalica Joie i-Level uspjela je zabilježiti najbolje rezultate u apsolutno svim potkategorijama (rizik od pogrešne upotrebe, namještanje pojasa, montaža sjedalice, prilagodba sjedalice, razumljivost uputstava i upozorenja te čišćenje i završna obrada), zbog čega joj na području praktičnosti nema premca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:33