PISAO PLENKOVIĆU

Hajduković: ‘Osim problema s plinom i naftom, Hrvatska bi se mogla suočiti i s manjkom hrane‘

U pismu piše da bi valjalo razmisliti i o zabrani izvoza još nekih kultura, posebno kukuruza...

Domagoj Hajduković

 Davor Pongracic/Cropix

Osim problema s plinom i naftom, Hrvatska bi se mogla suočiti i s manjkom hrane, upozorio je saborski zastupnik Kluba socijaldemokrata Domagoj Hajduković u pismu premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu ga poziva da poduzme mjere koje će Hrvatskoj osigurati dovoljno zaliha hrane, posebno žitarica i ulja čiji su opskrbni lanci narušeni zbog rata u Ukrajini.

Hajduković moli Plenkovića da "ozbiljno razmisli o zabrani izvoza žita kako bi osigurali dovoljne količine za vlastitu upotrebu". Prema izračunima Hrvatskoj za domaće potrebe stanovništva godišnje treba oko 450.000 tona, a iz "nejasnih izjava koje smo mogli čuti od resorne ministrice o robnim zalihama da se iščitati kako smo propustili na vrijeme popuniti zalihe žita za godišnju potrošnju Hrvatske".

Hajduković u pismu piše da bi valjalo razmisliti i o zabrani izvoza još nekih kultura, posebno kukuruza koji je potreban za prehranu stočnog fonda. Najave prognostičkih modela, ocjenjuje Hajduković, nisu ohrabrujuće što se tiče oborina koje su od iznimne važnosti za razvoj ratarskih usjeva. Tome u prilog govori činjenica da područje oko Varaždina, Zagreba, te Gospića u proteklih mjesec dana nisu imale nikakve oborine dok je područje Osijeka i Slavonskog Broda imalo iznimno malo pa možemo očekivati da će suša početi značajno štetiti razvoju biljaka. T

ome treba pridodati i velike oscilacije dnevnih temperatura koje onemogućavaju pravilan rast i razvoj biljaka što će rezultirati smanjenim prinosom i tražiti dodatna ulaganja. Zbog značajnog prijašnjeg porasta cijena gnojiva, gnojidba ratarskih kultura u većini slučajeva je reducirana što će se u konačnici odraziti na prinose i kvalitetu kultura. Uzimajući sve to u obzir za očekivati je značajno manje prinose od prošle godine, ne samo pšenice već i ostalih kultura. Zbog svega toga Hajduković apelira na premijera da "žurno poduzme korake kako bi se upotrebi privelo i neobrađeno poljoprivredno zemljište". Što duže čekamo skuplje ćemo plaćati oklijevanje, zaključuje Hajduković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:02