VAŽAN DOKUMENT

Hajduković napao HDZ: ‘Ne znaju i ne mogu riješiti demografske probleme, oni su ih i stvorili‘

Hajduković je na konferenciji za novinare podsjetio kako se u Hrvatskom saboru prošli tjedan raspravljalo o strategiji demografske revitalizacije Hrvatske
 Damjan Tadić/Cropix

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković poručio je u ponedjeljak kako vladajući HDZ ne zna i ne može riješiti demografske probleme Hrvatske, upravo zato jer je te probleme i stvorio.

Hajduković je na konferenciji za novinare podsjetio kako se u Hrvatskom saboru prošli tjedan raspravljalo o strategiji demografske revitalizacije Hrvatske, što se na prvi pogled čini kao nešto dobro jer Hrvatska po prvi puta u povijesti dobiva takav dokument.

Međutim Hrvatska ima i strategiju suzbijanja korupcije, pa smo po percepciji korupcije među najgorima u Europi, a također i strategiju razvoja obrazovanja, pa smo prošli tjedan mogli gledati prosvjede učitelja, nastavnika i profesora, koji pokušavaju upozoriti na svoj status, ustvrdio je.

Smatra kako Hrvatska ima brojne strateške dokumente, ali da uvijek "padamo na provedbi", zato što strateške dokumente donosimo kako bi mogli reći da ih imamo, a njihova provedba se prepušta kaosu i zato izostaju rezultati.

Dobro je da vladajući konačno, nakon drugog uzastopnog mandata prepoznaju demografiju kao problem, ali ono što nisu shvatili, jest da demografija nisu samo ogromna ulaganja u asfalt i infrastruturu, financiranje potpora za novorođenu djecu ili povećanje plaća u javnom i državnom sektoru, ocijenio je Hajduković.

Ističe kako razlog za odlazak ljudi u inozemstvo nije uvijek samo posao, već da su glavni razlozi atmosfera u društvu, prevladavajuće beznađe zbog svepristune korupcije, nepotizma i pogodovanja te protekcionizma poduzetnika sa stranačkom iskaznicom HDZ-a.

Jasno je da HDZ ne može shvatiti koji su problemi odveli van granica gotovo cjelokupno mlado radno sposobno stanovništvo, baš zato što su oni kreatori i generatori tih problema, pa normalno da ne mogu biti njihovo rješenje, ustvrdio je zastupnik Socijaldemokrata.

Poručio je kako su demografske mjere "jaka poljoprivreda i gospodarstvo, zadovoljan poljoprivrednik i zaštićeni poduzetnik, kojima je država partner, besplatni vrtići, stanovi po prihvatljivim cijenama, ali i država lišena korupcije, napredovanje sposobnih, a ne podobnih".

Vladajući HDZ pokazao je da nema znanja, niti snage to promijeniti, a niti može jer je te probleme i stvorio. Građani će uskoro imati priliku dati svoje povjerenje drugima da pokušaju od Hrvatske napraviti zemlju kakvu zaslužujemo, poručio je Hajduković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:31