‘ZGRANUTI SMO‘

Grupa nastavnika osudila Milanovićev istup: ‘Najdublje se ispričavamo što Vas nismo bolje naučili i odgojili‘

‘Od Predsjednika jedne države očekuje se da poštuje i štiti dostojanstvo svih njezinih građana, a ne da ih naziva „protuhama“.‘

Zoran Milanović

 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prilikom obilaska požarom pogođenim područjem u šibenskom zaleđu ustvrdio da je umirovljena nastavnica Klasične gimnazije koja je predavala njegovom starijem sinu "lažljivica" i "protuha", nastavnička grupa Školska zbornica reagirala je na tu izjavu otvorenim pismom u kojem je ustvrdila da je na "grub i neprimjeren" način napao spomenutu nastavnicu.

- U svojoj izjavi prilikom obilaska požarišta kod Zatona komentirali ste i priču o ocjenama Vašeg sina. Tom prilikom ste na grub i neprimjeren način napali nastavnicu u mirovini koja je predavala Vašem starijem sinu. Učitelji i nastavnici okupljeni u grupu Školska zbornica su, najblaže rečeno, zgranuti ovakvim Vašim postupkom. Od Predsjednika jedne države očekuje se da poštuje i štiti dostojanstvo svih njezinih građana, a ne da ih naziva „protuhama“. Kakva god bila ta umirovljena nastavnica Matematike, nije zaslužila takav tretman od jednog Predsjednika države - rekla je Školska zbornica, grupa koja okuplja preko dvadeset tisuća učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, ravnatelja i drugih odgojno-obrazovnih stručnjaka.

- Vi se volite pozivati na Ustav i braniti vaše ustavne ovlasti. Stoga Vas podsjećamo na članak 35. Ustava Republike Hrvatske koji kaže: „Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegovog osobnog i obiteljskog života, ugleda i časti.“ Vi ste kao Predsjednik države dužni dati primjer da se učitelje i nastavnike treba uvijek poštivati, a Vi radite suprotno. Štoviše, novim mladim generacijama dajete primjer kako učitelje i nastavnike koji su strogi i koji imaju visoke kriterije treba nazivati „protuhama“ i javno vrijeđati - nastavila je Školska zbornica.

- Ako su postojale neke nepravilnosti u radu dotične umirovljene nastavnice, onda ste na njih trebali reagirati kada je za to bilo vrijeme i na za to primjeren način. Ili možda mislite da bolje znate kako bi nastavnici trebali obavljati svoj posao i po kojim kriterijima ocjenjivati? - dodala je Školska zbornica.

- Ako je takav način komunikacije prema građanima države kojoj ste predsjednik Vašeg odgoja i obrazovanja, onda Vam se najdublje ispričavamo što Vas nismo bolje naučili i odgojili - ustvrdila je Školska zbornica.

- S nadom da ćete se ubuduće bolje odnositi prema onima koji obrazuju i odgajaju djecu države kojoj ste predsjednik i da ćete se boriti za poboljšanje njihovog materijalnog i pravnog položaja u društvu koje ih ne cijeni, srdačno Vas pozdravljamo - zaključila je Školska zbornica.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, dugogodišnji prosvjetar i predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske Suzana Hitrec i predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Nada Lovrić ranije su u petak osudili Milanovićev napad na spomenutu nastavnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:31