BILATERALNA SURADNJA

Grlić Radman u službenom posjetu Norveškoj: ‘Naše zajedništvo je od presudne važnosti‘

Ministar je u Norveškom institutu za međunarodne poslove sudjelovao na panel-raspravi o 30. godišnjici diplomatskih odnosa između dvije zemlje

Gordan Grlić Radman 

 Davor Pongracic/Cropix

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji boravi u službenom posjetu Norveškoj, u utorak je s kolegicom Anniken Huitfeldt razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji na zapadnom Balkanu i ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Prema priopćenju MVEP-a, ministri su se složili kako je bilateralna suradnja razvijena u brojnim područjima, ali da postoji potencijal za jačanjem suradnje, posebno u područjima energetike, zelene energije, održivog razvoja, razvoja otoka te brodogradnje.

Grlić Radman i Huitfeldt su se dotaknuli i aktualne političke situacije na zapadnom Balkanu, posebice situacije u Bosni i Hercegovini.

Grlić Radman je istaknuo da Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana i smatra da je individualni pristup svakoj od zemalja jedini pravi put u procesu proširenja.

Upozorio je također da "prolongirana" politička kriza u BiH može izravno utjecati na stabilnost i sigurnost u ovom dijelu Europe te da je izmjena Izbornog zakona ključna reforma koja može očuvati stabilnost i funkcionalnost BiH.

Ministri su razgovarali o situaciji u Ukrajini, osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, koja je, kako su kazali, "bez presedana i opravdanja te koja je ujedno i agresija protiv mira i međunarodnog svjetskog poretka".

"U ovom ozbiljnom trenutku naše povijesti, naše zajedništvo je od presudne važnosti. Samo zajedno i u koordinaciji s našim transatlantskim partnerima možemo pronaći put ka prevladavanju ovih izazova. U potpunosti smo solidarni s Ukrajinom i snažno podupiremo njezin teritorijalni integritet i suverenost", rekao je Grlić Radman.

Izrazio je spremnost da Hrvatska, kao država koja je prošla strahote rata na svom teritoriju, u svojoj ne tako dalekoj prošlosti, pruži humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini.

Grlić Radman susreo se i s Ine Eriksen Søreide, predsjednicom parlamentarnog Odbora za vanjske poslove i obranu, s kojom je razgovarao o mogućnostima snaženja parlamentarne suradnje dviju država, kao i o trenutnim sigurnosnim izazovima.

S obzirom da su dvije zemlje u veljači obilježile 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, šef hrvatske diplomacije je zahvalio na potpori koju je Norveška pružila Hrvatskoj na putu u NATO i EU.

Ministar je u Norveškom institutu za međunarodne poslove sudjelovao na panel-raspravi o 30. godišnjici diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:42