DAO PODRŠKU

Grlić Radman posjetio Izrael, susreo se ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom

Prilikom posjeta ministar se susreo i s obiteljima otetih i zatočenih osoba koje njihove obitelji neumorno traže,

Gordan Grlić Radman

 Vanesa Pandzic/Cropix

- Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman posjetio je 26. listopada 2023. godine Državu Izrael, gdje se u Jeruzalemu susreo s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom kako bi izrazio solidarnost hrvatske Vlade s Izraelom i izraelskim narodom nakon Hamasovog terorističkog napada na Izrael u kojem je poginulo 1400 ljudi, poručilo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske.

- Od dana napada, 7. listopada ove godine, hrvatska Vlada je najoštrije i u više navrata osudila terorističko ratni čin, zločine nad civilima i odvođenje talaca. Hrvatska Vlada podržava Izrael u obrani države, poštujući međunarodno humanitarno pravo i zaštitu civilnog stanovništva.

Susret je bio prilika da ministar Grlić Radman zamoli pomoć izraelskog kolege te izraelske Vlade u što žurnijoj evakuaciji hrvatskih državljana iz Pojasa Gaze.

Prilikom posjeta ministar se susreo i s obiteljima otetih i zatočenih osoba koje njihove obitelji neumorno traže, kojih je trenutno 224. Istaknuta je važnost međunarodne koordinacije i pomoć u pregovorima.

Na jučerašnjoj sjednici, Vlada je odlučila uputiti žurnu humanitarnu pomoć civilima Pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura. Hrvatska trajno zagovara nastavak razvojne i humanitarne pomoći EU palestinskim građanima.

U Jeruzalemu se ministar susreo i s kardinalom Pierbattistom Pizzaballom, latinskim patrijarhom Jeruzalema, jednim od najsnažnijih zagovornika suživota na Bliskom istoku. S kardinalom je ministar razmijenio mišljenja o teškoj humanitarnoj situaciji te ulozi međunarodne zajednice u pronalaženju urgentnih i dugoročno održivih rješenja. Također su istaknuli važnu ulogu hrvatskih franjevaca u Svetoj zemlji, stoji u priopćenju MVEP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:10