NEBO SE ZACRNILO

'GREBALA ME PO RAMENIMA I VRATU, KLJUCALA PO GLAVI, JOŠ SAM PAO NA LEĐA!' Nasrtljive ptice napale zagrebačkog umirovljenika na putu do pekare

 
 Marko Todorov/CROPIX

Željko Kukec uputio se u nedjelju u kvartovsku pekaru na zagrebačkim Vrbanima po kruh, ali se doma vratio s ogrebotinama i boli u leđima. Na izlazu iz pekare napala ga je vrana, a od nje se spasio tek kada je pao na pod i pokrio glavu rukama.

- Prvo me zgrabila za vrat i odletjela na obližnju ogradu. Kada sam se okrenuo prema njoj, opet je krenula na mene. Grebala po ramenima, vratu, kljucala po glavi. Pokušao sam je udariti, ali sam se poskliznuo i pao na leđa. Ostao sam ležati i tek tada je ta vražja ptica otišla - priča 84- godišnji Željko.

Ovo je prvi put da ga je vrana napala, ali smatra da su ga zapamtile jer ih je prije znao strašiti kada bi se pojavile na njegovu prozoru. O cijelom slučaju je obavijestio susjede jer se u blizini napada nalaze škola i vrtić, a oni su mu rekli da su i drugi građani u Prečkom imali sličan bliski susret s crnim pticama.

Zagreb, 040618.
Precko.
Umirovljenika Zeljka Kukeca napale vrane.
Na fotografiji: oziljci od napada.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Umirovljenika Željka Kukeca napale su vrane

- Svako jutro ih vidim po stotine kako lete. Nebo postane crno koliko ih ima - kaže Željko.

Svake godine u ovo doba u Zagrebu se bilježi povećani broj napada vrana na građane. Iz Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP kažu da je ovo vrijeme kada ptići vrana uče letjeti, zbog čega su roditelji posebno zaštitnički nastrojeni.

- Od 15. svibnja do 10. lipnja je razdoblje kada ptići uče letjeti. Oni tada ispadnu iz gnijezda, što je normalno, i sa zemlje nastave učiti letjeti. Roditelji i dalje paze na njih i donose im hranu, a ako se čovjek približi grmu ili drvetu gdje se nalaze, tada će ga one pokušati potjerati - kaže Ingebot Bata iz AWAP-a i dodaje da su napadi na ljude u principu jako rijetki.

Zagreb, 040618.
Precko.
Umirovljenika Zeljka Kukeca napale vrane.
Na fotografiji: oziljci od napada.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Umirovljenika Željka Kukeca napale su vrane

- Vrana će samo preletjeti iznad glave kako bi zastrašila nekoga. U godini zabilježimo tek tri stvarna napada na čovjeka - kaže I. Bata. Iz AWAP-a zato mole građane da se ne približavaju gnijezdima vrana i da se odmaknu ako čuju njihovo graktanje te da će se u srpnju stanje vratiti u normalu.

Prema nekim procjenama, u Zagrebu ima oko 10 tisuća vrana, a najviše ih je u Malešnici, Trnju, Trnskom, Dugavama i pokraj SD-a “Stjepan Radić”. Gradske vlasti već godinama pokušavaju smanjiti broj vrana, ali zasad se niti jedna mjera nije pokazala uspješnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:53