PREDSJEDNIK SDP-A

Grbin: ‘Ne bude li izvanredne sjednice Sabora, oporba će se sastajati cijelo ljeto‘

"Možemo i želimo raditi, a na HDZ-u je hoće li nas pokušati ušutkati", poručio je

Peđa Grbin

 Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je u četvrtak da će se oporba, ne bude li izvanredne sjednice Sabora, sastati i dogovoriti sljedeće korake "u borbi protiv HDZ-ove koruptivne hobotnice".

"Neopisiva je lakoća negiranja s kojom je HDZ pristupio ovoj temi. Ništa se nije dogodilo, nitko nije kriv, vidjet ćemo, razmislit ćemo, a novac je izgubljen", rekao je Grbin nakon sjednice Predsjedništva.

"Šteta je, po onome što HDZ priznaje, najmanje deset milijuna eura. Za to netko mora odgovarati”, komentirao je Grbin izjavu potpredsjednika Vlade Olega Butkovića da će pričekati oko utvrđivanja odgovornosti za plinsku aferu.

Naglasio je da ne pristaju da se sutra (zadnji dan proljetnog zasjedanja Sabora) raziđu pa će inzistirati na tome da Sabor nastavi s radom dok se na čistac ne istjera priča oko HEP-a i plina ali i toga kada će pravosuđe početi raditi.

"Možemo i želimo raditi, a na HDZ-u je hoće li nas pokušati ušutkati", poručio je.

Upitan očekuje li pomoć predsjednika države da on sazove izvanrednu sjednicu Sabora, Grbin je kazao kako je predsjednik najavio da će razmisliti o tome te ga je pozvao da dobro razmisli i donese ispravnu odluku.

Ne bude li sazvana izvanredna sjednica Sabora, šef SDP-a najavio je da neće biti mira do rujna.

"Saborski zastupnici se mogu okupljati i na druge načine i mi već sljedećeg tjedna, ako ne bude sjednice, imamo dogovor da se opozicija nađe i da dogovorimo sljedeće korake u borbi protiv ove koruptivne hobotnice HDZ-a koja građanima Republike Hrvatske na dnevnoj bazi nanosi štetu”, najavio je.

Prema neslužbenim informacijama, plan oporbe je da se sastaju svaki tjedan, počevši već s idućim, te razmatraju, analiziraju i komentiraju aktualne probleme i nude svoja rješenja. Stanku u njihovu ‘ljetnom zasjedanju Sabora‘ vjerojatno bi bila samo dva tjedna, u razdoblju od obilježavanja obljetnice Oluje i blagdana Velike gospe.

Hrvatski sabor u petak odlazi na dvomjesečnu ustavnu stanku do 15. rujna, čemu se oporba oštro protivi i zahtijeva izvanredno okupljanje parlamenta zbog brojnih problema i afera, pri čemu posebno apostrofiraju plinsku aferu i zastoj u radu pravosuđa zbog štrajka sudskih službenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:50