‘HDZ VOZI PO SVOJEM‘

Grbin i Benčić kontriraju Bačiću: ‘Nema dogovora oko ustavnih promjena, inzistiramo na dvije stvari‘

‘Odlazit ćemo na sve razgovore koje većina inicira kako bismo čuli što predlažu i kako bismo im rekli što mi predlažemo‘, kaže Grbin

Peđa Grbin i Sandra Benčić

 Goran Mehkek/Damjan Tadić/Cropix/

Sve je manje otvorenih pitanja i sve smo bliže rješenju" izjavio je optimistično u utorak Branko Bačić, predsjednik HDZ-ova zastupničkog kluba nakon sjednice Odbora za Ustav s koje je u saborsku proceduru upućen Nacrt promjena Ustava vezanih uz referendum.

I dok Bačićeva izjava ostavlja dojam da su se lijevo liberalna saborska oporba i vladajuća većina usuglasili oko spornih točaka vezanih uz prijedlog ustavnih promjena koje se tiču uređenje pitanja referenduma, iz izjava koje smo danas dobili od predsjednika SDP-a Peđe Grbina i predsjednice Kluba zelene ljevice Sandre Benčić, proizlazi da su vladajući i lijevo liberalna oporba oko ustavnih promjena i dalje na suprotnim obalama rijeke.

Promjena Ustava u Saboru se odvija kroz tri koraka: prvi je pristupanje promjeni Ustava, drugi utvrđivanje teksta ustavnih promjena i rasprava o njemu, a treći je glasanje o ustavnim promjenama.

"Da, iz HDZ-a kažu da razgovaramo i da smo sve bliže rješenju, ali i dalje voze po svome. Najprije su govorili da će se pokušati usuglasiti s oporbom između prvog i drugog koraka, dakle prije utvrđivanja nacrta ustavnih primjena koje će uputiti u Sabor. Vladajuća većina u Odboru za Ustav u utorak je uputila u saborsku proceduru nacrt promjena Ustava koji je potpuno isti kao i njihov početni prijedlog i sad viču da će se s oporbom usuglašavati nakon drugog i trećeg koraka, dakle prije glasanja o ustavnim promjenama. Sve dok je HDZ čvrsto ustraje na svom početnom prijedlogu ne vidim oko čega bismo mi razgovarali ", kazao nam je danas predsjednik SDP-a i šef saborskog kluba te stranke, Peđa Grbin.

‘Odlazit ćemo na razgovore, ali...‘

Na pitanje znači li to da se njegov stranački klub više neće odazivati na pozive HDZ-a da pokušaju usuglasiti sporna pitanja, Grbin nam je rekao: "Odlazit ćemo na sve razgovore koje većina inicira kako bismo čuli što predlažu i kako bismo im rekli što mi predlažemo. Međutim, dvije su stvari na kojima čvrsto insistiramo i oko kojih nećemo popustiti. Prva je da u ustav uđe pravo žena na slobodnu odluku o rađanju. Dali smo im svoj prijedlog te ustavne norme, ali ne insistiramo da ostane baš naša formulacija, spremni smo pristati i na drugačiju formulaciju ako on jednako ili bolje štiti pravo žene na izbor. Druga stvar na kojoj ćemo čvrsto insistirati je pitanje načina na koji je formulirano ograničenje Ustavnog suda da odlučuje o ustavnosti referendumskog pitanja. Čvrsto ćemo ustrajati na tome da se Ustavnom sudu propiše jasan okvir za odlučivanje o ustavnosti referendumskog pitanja tj da se propišu tema kojih ne može biti referenduma. Bez jasno postavljenih granica ustavnom sudu - nema ni pravne sigurnosti referendumskog procesa. Mi smatramo da bi taj okvir trebao biti propisan Ustavom, ali bili bismo spremni na kompromis da to bude propisano i Ustavnim zakonom o ustavnom sudu", kazao nam je Grbin.

Zadnji krug međustranačkih razgovora o nacrtu Ustava na kojem su vladajući o spornim točkama vezanim uz promjene ustava razgovarali s predstavnicima saborskih oporbenih klubova, održan je prošli petak.

"Da HDZ je spreman spustiti cenzus za broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma i cenzus oko broja birača koji moraju izaći na referendum da bi se on smatrao valjanim. Spremni su razgovarati i oko boljeg definiranja uloge Ustavnog suda u ocjeni referendumskih pitanja" kazala nam je predsjednica zastupničkog kluba Zeleno lijevog Bloka, Sandra Benčić. Dodala je, međutim da kod HDZ-a nema nikakve spremnosti da razgovaraju o ustavnoj definiciji prava žena slobodnu odluku o rađanju. Kao i Grbin i Benčić kaže kako bez uvrštenja toga pitanje u tekst ustavnih promjena, zastupnici Zelenog lijevog bloka te promjene neće moći podržati. Jednako kao i SDP-u i njezinom klubu je sporan prijedlog HDZ-a da Ustavni sud bez ikakvih ograničenja ocjenjuje ustavnost referendumskog pitanja. "Treba jasno u ustavu definirati oko kojih pitanja se na referendumu nikako ne može odlučivati, a to su ljudska prava, prava manjina i temeljne vrijednosti zaštićene. Ne može se Ustavnom sudu ostaviti da od slučaja do slučaja arbitrarno odlučuje je li neko referendumsko pitanje ustavno ili ne", kazala nam je.

Tko će osigurati ‘ruke‘

Hoće li HDZ ruke potrebne za dvotrećinsku većinu kojima bi izglasao ustavne promjene pokušati pronaći u najbrojnijem oporbenom saborskom Klubu socijaldemokrata koje čine isključeni, bivši članovi SDP-a? Čelnik te stanke Davorko Vidović već ranije je izjavljivao da će klub Socijaldemokrata kod glasanja o ustavnim promjenama ostati suzdržan, jer, kako tvrdi, ne žele sudjelovati u politikantskim igrama oko promjene Ustava,

Međutim, današnja rasprava o Vladinu prijedlogu o sudjelovanju Hrvatske u misiji obuke ukrajinskih vojnika pokazala je da se klub Socijaldemokrata po svojim stajalištima sve više razlikuje od svojih dojučerašnjih stranačkih kolega iz SDP-a. Dok je SDP čvrsto na poziciji da je Vladin prijedlog o uvlačenju Sabora u odluku o hrvatskom sudjelovanju u obuci ukrajinskih vojnika protuustavan jer tome pitanju trebaju samostalno odlučiti Vlada i predsjednik Milanović, predsjednik Stranke socijaldemokrata Davorko Vidović je sa saborske govornice poručio da će svih 18 zastupnika njegova kluba, uz ispunjenje jednog proceduralnog uvjeta, dići ruke za Vladin prijedlog. Nakon Vidovićeva istupa postavlja se pitanje može li HDZ-ova većina oko nekih prijedloga u Saboru ubuduće računati i na podršku nominalno najbrojnijeg oporbenog kluba Socijaldemokrata?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:41