SLUČAJ IZ VARAŽDINA

Gradska revizija utvrdila da ne radi zakonito, za ‘kaznu‘ postala savjetnica gradonačelnika za kulturu

U svojim su ugovorima dobili pravo raditi poslove koji spadaju u domenu umjetničkog ravnateljstva, što se ugovorom o djelu ne smije.

Jasna Jakovljević

 Cropix

Nakon što su gradski revizori u HNK Varaždin, utvrdili nezakonito i neracionalno poslovanje, slučaj dobiva bizarni nastavak. Intendantica Jasna Jakovljević, koja je u petak navodno sama zatražila razrješenje s te dužnosti, dobila je mjesto savjetnice za kulturu u Gradu Varaždinu. Jakovljević će o kulturi savjetovati osobno gradonačelnika Nevena Bosilj, koji je i zatražio reviziju u kojoj je utvrđeno da je Jasna Jakovljević radila na štetu nacionalnog kazališta.

O ostavci i imenovanju, gradonačelnik Bosilj je gradske vijećnike izvijestio na redovnoj sjednici u petak. Na toj se sjednici trebalo raspravljati o slučaju HNK, a kojim se bavila cijela hrvatska javnost, ali gradonačelnik je predložio skidanje te točke s dnevnog reda.

Svi koji su se borili da se stane na kraj nezakonitom poslovanju u HNK Varaždin i Jasne Jakovljević, kako je to utvrdila revizija, danas se osjećaju kao da im je netko lupio šamarčinu i grohotom im se nasmijao u lice. Jasna Jakovljević odlazi da bi se vratila, kažu. S dužnosti intendantice odlazi 28. veljače, da bi sljedeći dan, 1. ožujka postala savjetnicom za kulturu gradonačelnika Bosilja.

O (ne)djelima Jasne Jakovljević na čelu HNK Varaždin, dugo se samo govorilo, da bi nova gradska vlast to i potvrdila. Jedan od prvih poteza gradonačelnika i njegovih ljudi, bio je podijeliti s javnošću reviziju kazališta iz 2019. godine, koju je bivša vlast zataškala. Odmah su naložili novu reviziju, koja je potvrdila navode prošle, uz sad još i veće financijske dubioze nakupljene tijekom dvije godine. Jedna od njih su i honorari za savjetničke usluge Ivi Hraste Sočo, novoizabranoj intendantici HNK Zagreb i Ozrenu Prohiću, suspendiranom s Akademije dramskih umjetnosti zbog prijave studentice za seksualno napastovanje.

Oboje zaposleni na drugim radnim mjestima, u kazalištu su radili na ugovor o djelu. U svojim su ugovorima dobili pravo raditi poslove koji spadaju u domenu umjetničkog ravnateljstva, a što se ugovorom o djelu ne smije ugovoriti. U ovogodišnjoj reviziji utvrđeno je da su za savjetničke usluge u 2019. i 2020. godini primili 113.325 kuna: Prohić 79.058, a Hraste Sočo 34.666.

Ozren Prohić, redovni zaposlenik Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu i desna ruka Jasne Jakovljević u HNK Varaždin, pritom je često bio u evidentnom sukobu interesa. Radio je program, određivao naslove, radio podjele uloga i birao vanjske suradnike, a više je puta za vanjskog suradnika izabrao sam sebe i to kazalištu naplatio. Dok je kazališni ansambl bio besposlen ili igrao u sapunicama, u predstavama su igrali gostujući glumci. Na plaće i putne troškove glumaca koji u 2018. godini nisu odigrali ni jednu predstavu, potrošeno je više od milijun kuna. Da su se plaće računale prema broju odrađenih radnih sati, prema računu revizije i analize platforme Budimo grad, taj bi trošak iznosio 75.000 kuna.

Intendantica Jakovljević nikad u Varaždinu nije unajmila stan, spavala je u kazalištu i za mnoge se usluge služila kazališnim resursima. Jakovljević je, potvrdila je sama ministrica kulture, lagala kad je kao razlog potrebe izrade jedne ekspertize, naručene i plaćene Hraste Sočo, navela kao uvjet za zadržavanje statusa nacionalnog teatra. - - Za vrijeme mandata ministrice kulture i medija dr.sc Nine Obuljen Koržinek nije bilo preispitivanja statusa nacionalnih kazališta, pa tako ni Varaždinskog – odgovoreno je Jutarnjem za potrebe teksta o dubiozama i reviziji, objavljenog krajem listopada.

Jakovljević nije zaposlila ni zakonom obaveznog umjetničkog ravnatelja, a tadašnja je vlast, na čelu s Ivanom Čehokom, na čelo Kazališnog vijeća stavilo tehnološku tehničarku.

Neven Bosilj je i od Ministarstva kulture zatražio upravni nadzor, ali taj dokument još nije objavljen.

Neven Bosilj tada je najavio moguću smjenu Jasne Jakovljević s mjesta intendantice. No, umjesto da to bude kazna za utvrđene nezakonitosti, Jakovljević je nagrađena savjetničkim mjestom u gradskoj upravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:26