NEMA DOGOVORA U PULI

Gradonačelnik Zoričić pozvao građansku inicijativu da zajedno obiđu Lungomare, oni odbili

Poručio im je da razumije nepovjerenje prema politici, ali da želi vjerovati da je briga za Lungomare njihov jedini motiv

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule

 Dusko Marusic/Cropix

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić trebao se danas sastati s predstavnicima građanske inicijative Referendum za Lungomare na kojem su trebali razgovarati o daljnjoj budućnosti tog pulskog šetališta i zelenog pojasa s plažama u najvećem istarskom gradu.

Sastanak se trebao održati u 12.30 sati, a njega je Zoričić inicirao istu večer nakon objave rezultata referenduma. Iz građanske inicijative objašnjavaju da se pozivu na razgovor neće odazvati jer da je trebao stići prije održavanja referenduma. Vele da je njihov zahtjev jednak onome zbog kojega se održao referendum, a to je izmjena Generalnog urbanističkog plana Grada Pule, kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja „Lungomare“ ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina te mogućnosti davanja u koncesiju, “uređenja” i betonizacije tri plaže.

- Naš način komunikacije je u potpunosti otvoren i uključiv prema građanima, stoga Vas i sada, kao što smo to uzaludno činili i tijekom referendumske kampanje, pozivamo na komunikaciju u obliku javnog formata, poput tribine, na kojoj će sudjelovati predstavnici gradske izvršne i predstavničke vlasti te zainteresirana javnost. Na taj će način građani koji su glasovali ZA izmjene UPU-a “Lungomare”, odnosno ZA ukidanje mogućnosti gradnje, imati priliku otvoreno razgovarati o konkretnim namjerama vezanih za to pitanje - poručili su iz inicijative.

Dodali su i da prije toga žele da se javno objavi sadržaj lokacijske dozvole za planirani hotel i pripadajuće objekte, dokumentacije oko pretvorbe i privatizacije zemljišta na Lungomaru i SRC-u Valkane. U konačnici, članovi inicijative apeliraju na pokretanje trećih izmjena UPU-a "Lungomare" kako bi se sporni objekti i omogućeni zahvati izbrisali iz spomenutog plana.

- Vi kao gradonačelnik ili većina vijećnika Gradskog vijeća možete taj prijedlog za trećim izmjenama pokrenuti već na idućoj sjednici i izglasati nakon redovne procedure - poručili su na svojoj Facebook stranici.

Gradonačelnik im je, također putem društvenih mreža, poručio da razumije nepovjerenje prema politici, ali da želi vjerovati da je briga za Lungomare jedini motiv.

- Nakon što je priča s referendumom završila, otvoreno, transparentno, javno i direktno sam pozvao predstavnike Inicijative na sastanak lišen bilo kakve stranačke politike, već isključivo s ciljem da ovo pitanje trajno riješimo i odagnamo sve strahove. Ideja obveznog referenduma nije uspjela, ali ako postoji dobra iskrena želja, postoji način da reagiramo na strah koji postoji kod dijela sugrađana koji, ponavljam, nisu moji, ni od stranke Možemo, IDS-a ili ijedne stranke, ali ih kao gradonačelnik predstavljam. Inicijalno su prihvatili poziv, potvrdili dolazak, no danas vidim da su se predomislili, zbog čega mi je žao, jer želim vjerovati da je jedina tema iskrena briga za Lungomare. To su moji sugrađani, nemam tajne prema njima i postoje stvari koje bismo trebali činjenično utvrditi i razgovarati o njima, kako ne bi bilo nesporazuma - objavio je Zoričić.

Istaknuo je da će sva dokumentacija koja je dostupna njemu, biti dostupna i njima, bilo da se radi o zahtjevu za lokacijsku dozvolu ili konkretnim dokumentima koje žele vidjeti.

- Investitor je prije referenduma pokazao idejni projekt, a lokacijska dozvola će na koncu biti i javni dokument dostupan svima. Mogu prihvatiti da ne vjeruju politici i pristajem na potpunu transparentnost, dapače i moj prvi poziv je bio takav i osobno inzistiram na transparentnosti te ih pozivam da se, zajedno s predstavnicima medija i stručnim službama, nađemo na Lungomareu, obiđemo cijeli obuhvat, na konkretnim lokacijama konstruktivno raspravimo o spornim točkama i zajedno idemo prema stručnim izrađivačima s usuglašenim stavom za nove izmjene. Rekao sam da sam otvoren i da želim razgovarati kroz struku i činjenice, a ne želim politizirati na tu temu - kazao je Zoričić.

Nismo DORH, a iz Inicijative su više puta rekli da isti provode izvide pa ćemo, vjerujem, i te nalaze dobiti uskoro i, ako i kad ih dobijemo, rado podijeliti s javnošću, kao i svu dokumentaciju za koju pokažu interes. Bez razgovora i bez potpuno golih činjenica nema konačnog rješenja za Lungomare za koje vjerujem da nam je zajednička želja - zaključio je pulski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:41