Mehanika–polivalentni centar

Gradonačelnik Pule o otkazivanju projekta vrijednog čak 80 milijuna kuna

Najavio je kako će Kristijan Družeta biti njegov savjetnik za urbanu sigurnost koji će te poslove obavljati ‘pro bono‘
Filip Zoričić
 Mirko Ferlin/Cropix

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić danas je na konferenciji za novinare pojasnio je razloge otkazivanja projekta Mehanika – polivalentni centar vrijednog čak 80 milijuna kuna.

„Prije svega, neadekvatna lokacija, iznos s kojim bi Grad trebao participirati, enormni rast cijena sirovina i usluga koje se koriste u građevinarstvu, poremećaj u dobavi i opskrbi profesionalnom opremom i velika mogućnost probijanja roka za realizaciju projekta do 31. prosinca 2023. razlozi su zbog kojih je Grad Pula odustao od projekta Mehanika – polivalentni centar“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

Podsjetio je kako se projektom Mehanika-Polivalentni centar planiralo do kraja 2023. rekonstruirati 2.200 m2 zapuštenog prostora industrijske radionice bravarije tvrtke "Mehanika" i staviti u funkciju novi društveni kulturno-edukacijski polivalentni centar ukupne vrijednosti, prema projektantskim procjenama iz 2018. godine, 78 milijuna kuna.

Prvi prijavitelj projekta tvrtka Pula Parking d.o.o., uz tada procijenjeni trošak realizacije projekta od 55, 7 milijuna kuna, projekt je prezentirao u okviru sektorskih dijaloga koje je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU na kojoj su predstavnici Ministarstva gospodarstva uvidom u dostavljenu dokumentaciju zaključili da prijavitelj projekta (Pula Parking d.o.o.) nije registriran za obavljanje djelatnosti koje su predviđene u okviru projekta.

Kao alternativna mogućnost za realizaciju projekta angažiran je Upravni odjel za kulturu Grada Pule da nastavi s aktivnostima u pripremi projekta s ciljem realizacije kulturno-društvene infrastrukture. Projekt je prijavljen na poziv Obnova brownfield lokacija u urbanom području Pula te je zbog formalnih nedostataka u studiji izvodljivosti isključen iz postupka dodjele bespovratnih sredstava.

U daljnjim dogovorima s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU za projekt je raspisan poziv izravne dodjele bespovratnih sredstava što je rezultiralo odlukom o financiranju i potpisom ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 34,9 milijuna kuna.

U okviru aktivnosti za realizaciju projekta od strane Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom pokrenut je otvoreni postupak javne nabave za odabir voditelja projekta i pripremu javne nabave za izvođenje radova gdje je po odabiru izvoditelja uložena žalba jednog od ponuditelja, te je postupak još u rješavanju kod državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave što značajno utječe na dinamiku realizacije cjelokupnog projekta.

Gradonačelnik Pule podsjetio je i da je Grad Pula 2011. godine usvojio idejni koncept odvodnje oborinskih i površinskih voda grada Pule gdje se sve oborinske vode retencioniraju, a područje Stare Mehanike - polivalentni centar je dio udoline Pragrande, gdje je tim konceptom predviđen proces čišćenja i vraćanja u prirodno stanje cijelog područja, a radi smanjenja plavljena grada.

„Klimatske promjene i EU Zeleni plan čiji su potpisnici i gradonačelnici svih gradova u Istri, predviđa rješenja zelene infrastrukture, a ne da se sva oborinska voda unosi u uži centar grada. Nadalje, kanal Pragrande u sadašnjem stanju ne može podnijeti dodatne količine oborinskih voda, a bez retencioniranja i time što odustajemo od lokacije, štitimo uži centar grada, dok se ne riješi cijela dolina Pragrande kao parkovna i zaštitna površina grada. Posebni uvjeti Hrvatskih voda, upozoravaju na to, da je zbog povećanja razine mora i klimatskih promjena, lokacija jako podložna poplavama, te se daje upozorenje o poplavnom području prve kategorije zbog izdizanja podzemnih voda i prodora mora do same lokacije“, jasan je Zoričić.

Prema trenutnim tržišnim uvjetima procjena troškova za Mehaniku – polivalentni centar iznosi 35 milijuna bespovratnih sredstava, Grad je trebao sudjelovati s 19 milijuna vlastitih sredstava te iz kredita platiti 45 milijuna kuna.

Zoričić je izvijestio i da je održan sastanak s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje i da zbog obustave aktivnosti Grad neće platiti penale jer su razlozi opravdani i realni.

Dodao je kako se dio iznosa koji je Grad trebao izdvojiti iz vlastitih sredstava i kroz kredit za sufinanciranje projekta, može preusmjeriti ili u dogradnju škola Kaštanjer i Šijana, ili u izgradnju garažne kuće, izgradnju nove osnovne škole, uređenje sportskih terena ili izgradnju staračkog doma.

U nastavku konferencije za medije gradonačelnik je govorio o problematici parkiranja u Puli pojasnivši kako je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća ukazano na potrebu pravednijeg definiranja naplate parkinga.

„Potrebno je osmisliti pravedniju naplatu posebno tijekom ljetnih mjeseci. Parking stanara Starog grada definirati po modelu Dubrovnika s povlaštenim kartama za stanare, a dostava i „promet” u ulici Sergijevaca i Kandlerovoj ulici po modelu Rovinja“, smatra Zoričić.

Govoreći o troškovima gradonačelnika rekao je kako ne koristi službeni automobil, kao ni službeni mobitel, niti karticu za mobitel, troškove mobitela plaća sam i nema službenog vozača.

Nadalje, izvijestio je kako nova gradska uprava uvodi apsolutnu transparentnost kroz četiri faze: uvodi se aplikacija za transparentan proračun, nadograđuje se GIS Grada Pule koji će biti potpuno otvoren građanima, članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća birat će se na natječaju, a sredstva lokalnim medijima dodjeljivat će se kroz sustav transparentnog natječaja.

Na kraju konferencije gradonačelnik je najavio kako će Kristijan Družeta biti njegov savjetnik za urbanu sigurnost koji će te poslove obavljati „pro bono“.

„Od planiranih aktivnosti Pula teži postati „smart safe city“, imat ćemo i Strateški plan urbane sigurnosti, očekuje nas suradnja s Uljanik Brodogradnjom 1856, otvaranje Muzila građanima, revizija gradske uprave, trgovačkih društava i javnih ustanova. U tijeku je izrada Plana transformacije trgovačkih društava kao i Plana uređenja fasada i centra grada. Imat ćemo i radne skupine za strateško planiranje, za aglomeraciju Pula centar, za Kaštijun, za prostorno planiranje, mogu najaviti novosti u radu mjesnih odbora i uspostavljanje komunalnog reda“, zaključio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:31