BAŠ GA BRIGA, ILI?

Gradonačelnik Novog Sada prozivao Srbe koji ljetuju u Hrvatskoj, stigao mu odgovor iz Istre: ‘Neka dođe pa će shvatiti‘

Nedugo nakon Vučevićeve izjave, na Facebooku se oglasio istarski župan Boris Miletić

Turisti u Rovinju, ilustracija

 Denis Lovrovic/Afp/Profimedia/Denis Lovrovic/Afp/Profimedia

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je kako “nikad neće razumjeti Srbe koji su danas u Dalmaciji, Istri, na otocima, na odmoru”. Dodao je i kako nikog ne osuđuje, te kazao “nek ljetuje gdje god hoće, baš me briga”.

“Ali mora da je gadno i prilično neugodno sutra biti Srbin u Dalmaciji ili negdje na odmoru na Jadranskom moru u Hrvatskoj jer će oni sutra slaviti i pričati da su pobijedili protjeravši Srbe. Jedino da ronite cijeli dan, da uzmete veliku bocu kisika, da idete pod more i da se pravite da se to ne događa i da su oko vas baš pristojni ljudi”, zaključio je Vučević, koji je i naglasio kako je upravo Novi sad primio najveći broj izbjeglica 90-ih, zbog čega se u njemu organizira centralna manifestacija obilježavanja stradanja Srba u akciji Oluja.

Nedugo nakon Vučevićeve izjave, na Facebooku se oglasio istarski župan Boris Miletić. Retoriku Vučevića je proglasio neprihvatljivom, ali je i pozvao gradonačelnika Novog Sada da posjeti Istru.

“Pozivam gradonačelnika Novog Sada da i sam posjeti Istru pa će shvatiti ne samo zašto njegovi sugrađani ovdje ljetuju, već i zašto brojni Srbi Istru smatraju svojim domom, kao i brojni pripadnici drugih nacionalnih zajednica. Istra je nadaleko poznata upravo po multikulturalnosti, multietničnosti i suživotu i tim više ovakvu retoriku doživljavamo kao potpuno neprihvatljivu. Svi ljudi dobre volje uvijek su bili i bit će u Istri dobrodošli, bez obzira od kud dolaze”, napisao je Miletić.

Nedavno je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao kako nikad nije želio ići na hrvatsku obalu, a retoriku je preko granica prihvatljivog odveo srpski tabloid ALO. Naime, krajem srpnja objavljen je tekst u kome savjetuju Srbe da ne dolaze na odmor u Hrvatsku, jer kako su napisali, “Hrvatska je genocidna i nastavak NDH, te se u njoj napada Srbe i mrzi Vučića“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:23