INSPEKTORI U AKCIJI

Građani bijesni na ilegalne iznajmljivače, masovno ih prijavljuju: ‘Znate li što rade kada nakupe negativne recenzije?‘

Situacija je, naravno, naljutilo sve građane, a osobito one koji sve uredno plaćaju i legalno posluju.

Ilegalni hosteli po Splitu

 /Cropix/slobodna Dalmacija

Posljednjih mjeseci Splićani su se uhvatili ukoštac s ilegalnim hostelima, otkrivajući njihove lokacije diljem grada, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što su stanovnici Mažuranićeva šetališta u Splitu prijavili ilegalni hostel u svojoj stambenoj zgradi, Državni inspektorat ugodno ih je iznenadio brzom reakcijom.

- Od prve prijave Turističkoj zajednici grada Splita do izlaska na teren glavne inspektorice Državnog inspektorata je proteklo samo tri dana! - oduševljeno je rekao predstavnik stanara koji je pohvalio rad Inspektorata.

Nakon nekoliko dana jedna nam je Splićanka skrenula pažnju na još jedan hostel u kojemu vladaju neljudski uvjeti, recenzije gostiju su loše, a sve je neprijavljeno.

No, ni tu priča ne prestaje jer isti vlasnici imaju još takvih smještaja koji nisu prošli ispod radara našim sugrađanima.

- Isti vlasnici imaju još dva ‘hostela‘ koji izgledaju isto i posluju na isti način. Kad se nakupi negativnih recenzija, jednostavno promijene ime - piše jedan čitatelj.

Ljutiti građani

Ovo je, naravno, naljutilo sve građane, a osobito one koji sve uredno plaćaju i legalno posluju.

- Budući da mi legalni iznajmljivači sve obaveze redovito podmirujemo i podložni smo inspekcijskom nadzoru, smatram da ova praksa nije u redu i da trebate poduzeti nešto u vezi toga. Vi ste plaćeni od onoga što sam ja kao legalni obveznik dužan uplatiti u državni proračun te vas ovim putem obavještavam da narednu godinu neću financirati vaš nerad te, ako se ništa ne poduzme u vezi ovoga, odjavljujem sve apartmane, zatvaram firmu i poslujem i dalje na način da vama ne plaćam nerad! Dosta je više! - obratio se nadležnima jedan iznajmljivač.

Sa svim saznanjima obratili smo se Državnom inspektoratu, inače poznatom po pravovremenoj reakciji, u nadi da ćemo uspješno stati na kraj onima koji se bave ilegalnim aktivnostima u gradu.

Izvještavali su nas o svojim aktivnostima, pa su tako 31. kolovoza potvrdili da su turistički inspektori Državnog inspektorata odmah nakon saznanja o nelegalnom obavljanju djelatnosti na spomenutim lokacijama, nakon ishođenja Naredbe Općinskog prekršajnog suda u Splitu za pretragom prostora, pokušali obaviti inspekcijski nadzor u prostoru bivše veterinarske stanice u Splitu, u Šibenkoj 9.

- Nadzorom je utvrđeno da su ulazna vrata zaključana, te nije uočeno da u prostoru itko boravi, a što su potvrdili stanari iste zgrade koji su se tu slučajno zatekli (isti izjavljuju da u navedenom prostoru već danima nema nikoga). Napominjemo da se predmetna lokacija i dalje nadzire - poručili su. Objasnili su da je temeljem naredbe Općinskog prekršajnog suda u Splitu u tijeku inspekcijski nadzor te da će nam nakon njega biti u mogućnosti pružiti i detaljne informacije o utvrđenom i poduzetim mjerama.

Brza reakcija

I doista su to i napravili. Nakon manje od tjedan dana, 5. rujna, javili su da je dovršen inspekcijski nadzor turističke inspekcije Državnog inspektorata na adresi Mitnička 3.

- Inspekcijskim nadzorom turističke inspekcije Državnog inspektorata utvrđeno je da fizička osoba obavlja ugostiteljsku djelatnost pružanja usluga smještaja a da nije ishodila rješenje nadležnog upravnog tijela o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, kako je propisano odredbom članka 34.st.1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, dakle obavljao je neregistriranu djelatnost - izvijestili su.

- Temeljem odredbe članka 9. stavka 1. podstavka 3. Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti u zapisniku o obavljenom inspekcijskom nadzoru izrečeno je usmeno rješenje kojim se fizičkoj osobi zabranjuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti pružanje usluga smještaja dok ne ishodi rješenje nadležnog upravnog tijela o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, a najkraće na rok od 30 dana od dana izdavanja usmenog rješenja. Rješenje se izvršilo pečaćenjem prostorija. Uz navedene upravne mjere, protiv počinitelja prekršaja poduzet će se propisane prekršajne mjere.

I tako je ova priča dobila svoj sretan završetak (kako za koga), a uz to je i dobar primjer kako se ponekad isplati istupiti u javnost. A ako još ima ovakvih objekata u Splitu, možda će njihove vlasnike ovo potaknuti da samoinicijativno zatvore objekte jer bi im Državni inspektorat mogao pokucati na vrata, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:48