‘NEMA NIJEDNOG DOKAZA‘

Gotovo suđenje za slučaj Severininog sina: Gzim Redžepi nije kriv za trgovanje utjecajem oko nalaza vještaka

Redžepija je USKOK optužio da je trgovao utjecajem, točnije da je pokušao utjecati na vještaka Grošića

Gzim Redžepi

 Darko Tomas/Cropix

- Doista nema niti jednog dokaza koji bi upućivao da je optuženi Gzim Redžepi utjecao na nalaz i mišljenje vještaka Vladimira Grošića koji je vještačio Severinu Vučković, Milana Popovića i njihovo dijete – rekla je u obrazloženju oslobađajuće nepravomoćne presude Koraljka Bumči, predsjednica tročlanog sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu na suđenju bivšem zastupniku Gradske skupštine i bliskom suradniku pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Redžepija je USKOK optužio da je trgovao utjecajem, točnije da je pokušao utjecati na vještaka Grošića, sadašnjeg ravnatelja Psihijatrijske bolnice Sv. Ivan u postupku dodjele skrbništva u procesu između poznate pjevačice i poduzetnika.

Sutkinja se u kratkom obrazloženju osvrnula pritom na iskaz svjedoka Grošića koji navodi da Redžepi od njega ništa nije tražio vezano za vještačenje niti da mu je prijetio.

- Sama radnja kaznenog djela trgovanja utjecajem treba biti izražena tako da se izrijekom traži neko postupanje prema nekoj osobi. I sama Severina u svom iskazu je rekla da joj je rečeno da je Grošić bio izložen određenim pritiscima – kratko je kazala još sutkinja.

Inače, u svojoj obrani Redžepi je negirao krivnju te je većinom ponovio iskaz dan u USKOK-u prisjetivši se okolnosti koje su dovele do susreta s Grošićem, šefom katedre Medicinskog fakulteta, te s njegovim tada nadređenim ravnateljem bolnice.

Redžepi je sa svoju Polikliniku Apneju tražio psihijatre pa se obratio prof. Filipčiću koji ga je zatim upoznao s Grošićem.

- Nisam kriv. Nisam počinio nikakvo kazneno djelo, niti sam bio u poziciji ikome pomoći niti ikome napraviti štetu. Kontaktirao sam Grošića koji je u to vrijeme postao i šef katedre Medicinskog fakulteta. Dogovorili smo susret pa je s Filipčićem nakon nekoliko dana došao na sastanak u Apneju. Filipčić je brzo morao ići radi obaveza, a s Grošićem sam pričao neka tri, četiri sata o svemu, potrebama za polikliniku, komplikacijama post covida. Rekao sam mu da u privatnom poslu može za malo vremena zaraditi više novca nego vještačenjima pa je spomenuo i da mu djeca studiraju vani i da to košta. Temu o Milanu Popoviću Grošić je sam započeo rekavši: ‘Znam da ste dobri s Popovićem, vještačim i njega. Imam puno problema oko toga‘.

Spomenuo je i da mu to oduzima puno vremena kao i druga vještačenja, stoga i je bio zainteresiran za rad u Apneji. Ja sam mu samo rekao da je Milan moj prijatelj i da je dobar otac jer ga znam dugi niz godina – prisjetio se Redžepi u sudnici za kojeg je taj sastanak bila normalna poslovna ponuda o kojoj je Grošić trebao razmisliti.

Nakon par dana je pristao na suradnju s Apnejom pa je, prema uputi Grošića, poslao u PB Sv. Ivan, gdje je tada bio zamjenik ravnatelja, na potpis ugovor o suradnji koji mu je vraćen potpisan.

Odgovarajuću na pitanja predstavnice USKOK-a i sudskog vijeća je li mu Grošić spominjao vještački nalaz i u kojem smjeru bi trebao ići, te da li se sastanak u Apneji održavao u podrumu i jesu li tom prilikom morali mobitele ostaviti vani, Redžepi je kazao da ništa od toga ne stoji.

- Nije mi komentirao status vještačenja, niti rekao da je razgovarao sa Severinom, Milanom i sinom. Nisam tražio ni da me izvijesti o ishodu vještačenja. Iskreno, tog slučaja mi je preko glave. Sve završava u medijima. Od ničega se stvorio slučaj. I doista mi nije jasno zašto je Grošić to tako rekao jer meni ništa komentirao nije. Što se tiče Apneje, ona nema podrum, a sastanak je bio u velikom otvorenom boravku uz ulaz gdje se ide prema ordinacijama. Mobitele ostavljali nigdje nisu niti imamo prostor za to predviđen. Ne znam zašto su to tako govorili svjedoci – dodao je dalje Redžepi.

image

Vladimir Grošić

Darko Tomas/Cropix

Također je negirao da je ikada rekao da je “Milan Popović veliki donator grada Zagreba" jer, kako je rekao, to "naprosto nije niti istina”.

U završnom govoru USKOK je naglasio da je tijekom postupka dokazano da je Redžepi počinio kazneno djelo kako mu se optužnicom stavlja na teret, no Redžepijev branitelj Ljubo Pavasović Visković je detaljno analizirao iskaz vještaka Grošića smatrajući da se po njegovoj prijavi postupalo tek nakon smrti Milana Bandića.

Ujedno je doveo u pitanje Grošićevu stručnost smatrajući da kao psihijatar ne može izdržati ozbiljno testiranje realiteta.

- Imamo vještaka kao svjedoka kojeg stranka u postupku, Severina, odvodi u šumicu u mrak i zasipa ga dokumentacijom! Čuo sam svašta do sada ali ovo... Kako vjerovati takvoj osobi koja pristaje otići u parkić?

USKOK ističe da je Redžepi suptilno i mudro, koristeći društveni utjecaj i odnos s Bandićem, zakazao sastanak s Grošićem i to u vrijeme donošenja nalaza vještačenja.

- Kako se neizravno može trgovati utjecajem? - zapitao se Pavasović među ostalim smatrajući da se ljude poput Grošića, koji je u ovom predmetu dao tri iskaza i ne zna se kojem iskazu treba vjerovati, treba zaustaviti da dalje vještače.

Podsjetimo, optužnica Redžepija tereti da je krajem kolovoza 2020. godine, koristeći svoj autoritet zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, bivšeg zamjenika pročelnice Ureda za zdravstvo Grada Zagreba te osobe od povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Bandića, pokušao utjecati na ishod vještačenja koje je bilo ključno za odluku o dodjeli roditeljske skrbi nad djetetom pjevačice i poduzetnika.

Zapravo, sve je krenulo upravo toga ljeta kad je sud u postupku oko skrbništva imenovao dvojicu vještaka kako bi proveli psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje pa je Redžepi, smatra USKOK, inicirao sastanak s vještakom Vladimirom Grošićem, inače zamjenikom ravnatelja PB Sv. Ivan, uvjeren da će iz svoje pozicije doista moći ostvariti taj utjecaj.

Na sastanku je Redžepi rekao da je Popovićev prijatelj i pritom isticao njegove kvalitete, donatorstvo i sve što je učinio za Grad Zagreb. Ujedno je Popovića, navodi dalje USKOK, Redžepi vještaku opisao kao dobrog oca, neizravno aludirajući da bi nalaz trebao biti upravo u poduzetnikovu korist, a nakon svega je od vještaka Redžepi tražio i da mu javi kakva će biti finalna odluka.

Slijedom svega toga vještak je tražio izuzimanje iz predmeta pjevačice i poduzetnika, ne želeći napraviti ništa suprotno svom stručnom uvjerenju pa mu je Redžepi na sve to, tvrdi USKOK, rekao: "Očekivao sam više od vas kao vještaka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:00