NOVI ISPAD

Gost na HRT-u: ‘Dok smo mi imali kulturu, Srbi su eventualno imali neke gusle, rakiju i prasetinu‘

Raspravljalo se o problemu koji je nastao oko srpskog svojatanja dubrovačkih pisaca i književnosti

Mario Jareb

 HRT

U HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb i članica Društva hrvatskih književnika Dubravka Brezak Stamać raspravljali su o književnosti, jeziku, ali i o problemu koji je nastao oko srpskog svojatanja dubrovačkih pisaca i književnosti.

Jareb je komentirao položaj hrvatskog jezika u Jugoslaviji, nakon čega se voditelj vratio još jedno stoljeće unazad.

'Kad govorimo o tom jeziku, dolazimo do tog povijesnog spora koji nas progoni od 19. stoljeća i Vuka Karadžića koji je tvrdio da su svi štokavci Srbi. Je li tako? I zbog takvih ideja smo zapravo trebali ratovati za našu neovisnost devedesetih godina. Sad dolaze ova nova prisvajanja hrvatskih književnika u srpskom školskom programu i u zakonu o kulturnom nasljeđu', rekao je voditelj.

Dubravka Brezak Stamać kazala je da se politika često bavila jezikom i da je to nevolja te napomenula kako više nikome ne treba dokazivati da su srpski i hrvatski jezik dva različita jezika. Apelirala je na srpske pisce da dignu glas i kažu da je to posezanje za hrvatskim književnicima nepotrebno.

Potom je Jareb komentirao književnike koje Srbija prisvaja.

'Dubrovnik je uvijek bio i jest meta tih velikosrpskih prisezanja. I dubrovačka književnost kao jedan od najvećih dosega hrvatske kulture, s obzirom da u to doba Srbi imaju eventualno neke gusle, rakiju i prasetinu. Nemaju ništa sličnoga što bi ih svrstalo među druge europske narode i onda vole uzimati dubrovačku književnost i dubrovačku kulturu općenito. Ali kad zatreba, onda prema svemu tome idu topovima i tenkovima, vidjeli smo to u Domovinskom ratu. To im treba da se svrstaju u taj neki europski kulturni zemljovid', rekao je Jareb kojeg je potom voditelj pitao je li to falsificiranje povijesti.

'Vi ne možete Srbiju prisiliti da odustane od toga. Dobar put bi bio da se naša kultura predstavlja na stranim jezicima. Vi vani imate puno neinformiranih ljudi, pa da mogu razumjeti što se tu događa', kazao je Jareb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:29