AMBICIOZNI PLANOVI

GOSPOĐA YU U KUMROVCU RAZGLEDALA DEVASTIRANU ZGRADU POLITIČKE ŠKOLE ZA EX YU PARTIJSKU ELITU 'Ovo želim pretvoriti u zabavni park posvećen Titu!'

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Kineska poduzetnica Jiang Yu, vlasnica pekinške kompanije Z-Run WellTon Industry, došla je u srijedu poslijepodne u Kumrovec kako bi još jednom iskazala svoju namjeru kupnje bivše političke škole u rodnome mjestu Josipa Broza Tita. Yu je istaknula kako smatra da Kumrovec zbog svoje povijesti ima golem potencijal za kulturni turizam, a želja joj je u ovo malo zagorsko mjesto privući goste ne samo iz Kine, već i cijeloga svijeta.

U društvu Roberta Šplajta, načelnika Kumrovca, i Marija Rendulića, predsjednika CSEB-a, gospođa Yu obišla je devastirani kompleks političke škole koji bi željela pretvoriti u hotel.

- Treći put sam ovdje i ovaj projekt vrlo mi je važan. Vjerujem kako ovdje možemo privući brojne turiste. Želim potaknuti razvoj Kumrovca i već imam planove za to. Prošle godine potpisali smo memorandum o suradnji s Kumrovcem, a sada idemo dalje - rekla je gospođa Yu dodavši kako još ne zna koliko bi novca uložila u obnovu objekta čija prodajna cijena sada iznosi 11,9 milijuna kuna.

Doznajemo kako gospođa Yu nije zainteresirana samo za zgradu političke škole, već bi u njezinu nastavku gradila još jedan isti takav objekt. Također, zanima je i kupnja spomen doma u Kumrovcu (njegova vrijednost procijenjena je na 15 milijuna kuna), Titove rezidencije, lokalnog nogometnog stadiona, a voljela bi dobiti i pristup geotermalnim izvorima. Sve to, potvrdio je i načelnik Šplajt, bilo bi pretvoreno u veliki turistički kompleks čije bi središte bio lik Josipa Broza Tita.

FOTOGALERIJA: Gospođa Yu u posjetu Kumrovcu

- Netko može biti za ili protiv Tita, ali činjenica je da je on veliki brend te jedna od naših i svjetskih najvećih političkih zvijezda. Svake godine zbog njegova nasljeđa u Kumrovec dolazi oko 100.000 turista, među njima i nekoliko tisuća Kineza. Ovakva investicija preporodila bi ne samo ovaj kraj, već i čitavu okolicu u kojoj živi i do 50.000 ljudi - izjavio je Šplajt navodeći kako se nada da će nakon 25 godina čekanja projekt konačno biti realiziran. Za to, istaknuto je u Kumrovcu, postoji politička volja u Vladi pa se nadaju da ovoga puta neće biti prepreka.

Pođe li sve kako je zamišljeno, kineska kompanija postala bi vlasnik vrijednih kumrovečkih zemljišta već ove godine, a u naredne dvije do tri turistički kompleks posvećen Titu mogao bi biti otvoren. Osim u Kumrovcu, Jiang Yu zainteresirana je i za izgradnju hotela u obližnjim Krapinskim toplicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:31