VELIKI POŽAR U DALMACIJI

Gorjele kuće i auti, nekoliko ozlijeđenih, vatrogasci: ‘Bio je to požar pete brzine!‘

Stanje na požarištu sad je puno bolje, a na terenu cijelu noć ostaje oko 150 vatrogasaca

Prizori požara u Grebaštici

 Nikša Stipaničev/Cropix/

Ključni događaji

- veliki požar izbio je u četvrtak na području Grebaštice, mjestu koje je udaljeno desetak kilometara od Šibenika

- vatra je zahvatila i stambene objekte, izgorjelo je i više automobila, a najmanje četiri su osobe ozlijeđene - među njima su trojica vatrogasaca

- nakon 22 sata vatrogasci su rekli da se požar više ne širi, no njih 150 ostaje dežurati na požarištu cijelu noć

- vatru je gasilo u jednom trenutku i do 160 vatrogasaca, a u zraku je tijekom dana bilo svih 8 protupožarnih aviona, pet kanadera i tri air tractora


NOVO 23:30 - Najnovije informacije s požarišta kod Šibenika u Dnevniku 3 HTV-a uživo s terena javio je novinar Hrvoje Gunjača.

- Situacija je sad osjetno bolja, iako se još na mjestima diljem brda Jelinjak vide plamen i izdimljavanje. Prije pola sata puštena je u promet Jadranska magistrala koja je bila zatvorena od jutros. Normalizirana je opskrba električnom energijom, a djelatnici telekomunikacijskih tvrtki popravljaju optički kabel koji je bio oštećen u požaru, zbog čega i dalje ima problema s mobilnom telefonskom mrežom, bankomatima i sličnim uređajima, rekao je.

- Današnji požar, kažu vatrogasci, širio se dosad nezapamćenom brzinom, nazvali su ga požarom u petoj brzini, a simptomatično je to da se dogodio točno na godišnjicu lanjskog velikog požara kod Zatona i Rasline. U svakom slučaju pred gasiteljima, vatrogascima, naporna je noć, cijelu noć će dežurati uz požar njih oko 150. Također, već su stavljene u pripravnost i zračne snage, ukoliko bude trebalo, odmah će s prvim jutarnjim svjetlom krenuti put požarišta kod Grebaštice i Šparadića, dodao je.

- Situacija je dosta dobra, nema više toliko otvorene vatre, imamo sporadičnu vatru, na južnom dijelu požarišta prema Bilom, gdje su vatrogasne snage unutra. Dosta je izgaranja, panjeva na kompletnom požarištu. Tijekom noći ostaje 160 vatrogasaca raspoređeno po svim sektorima požarišta. Promet je na Jadranskoj magistrali smo pustili i pustili smo napajanje električne energije glavnih dalekovoda koji opskrbljuju strujom područje Grebaštice i prema Primoštenu, izjavio je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.


22:50 - U emisiji Otvoreno javio se novinar HRT-a Hrvoje Gunjača s najnovijim informacijama s požarišta kod Šibenika.

- Stanje je puno bolje, razgovarao sam sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom (Darko Dukić, op.a.). Mjestimice se još vide plameni na brdu Jelinjak, a radi se o dogorijevanju panjeva. Vatrogasci kažu da je to bio požar pete brzine jer se širio neviđenom brzinom. Progutao je sedam automobila, oštetio kuće. Procjenjuje se da je izgorjelo 650-700 ha površine. Na požarištu cijelu noć ostaje oko 150 vatrogasaca, a za jutro su, bude li potrebno, u pripravnosti zračne snage koje su danas odradile golem posao, izvijestio je Gunjača.


22:30 - Požar se više ne širi i objekti nisu ugroženi, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Zbog požara je i dalje zatvorena za sav promet Jadranska magistrala (DC8) od Žaborića do Bila kod Primoštena te se promet za osobna vozila preusmjerava državnom cestom DC58 preko Jadrtovca i Vrpolja, izvijestio je HAK.


21:30 U četvrtak je gorjela cijela Grebaštica, doslovno - javila je s terena mobitelom Ana Petrić, novinarka Slobodne Dalmacije. Sve je bilo puno dima i pepela, na svakom kilometru su bile grupe vatrogasaca, a policijske patrole, zajedno s vozilima bile su raspoređene duž magistrale, od cestovne blokade u Žaboriću do Grebaštice.

Razgovarala je i s nekim mještanima koji sumnjaju da je požar podmetnut.

Misli to i Robert Perkov, vlasnik auto kampa Barinica između Šparadića i Primoštena, no zadovoljan je jer je najgore prošlo.

Opširnije pročitajte OVDJE


20:10 - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak da u požaru kod Grebaštice nema žrtava te da je oštećeno sedam kuća, četiri krovišta i tri fasade.

Ministar je to izjavio nakon što je u četvrtak popodne obišao vatrogasce koji gase požar na terenu. Dodao je kako je izgorjelo i sedam automobila te napomenuo kako tek treba utvrditi jesu li svi bili u voznom stanju.

"Oštećeno je nešto manjih gospodarskih objekata, čini mi se dva ili tri", rekao je, dodavši kako će se to riješiti kad se stanje smiri.

Naglasio je kako nema žrtava te ocijenio kako imovinska šteta, bilo da su kuće, gospodarski objekti ili vozila, nije velika.

Sada su, napomenuo je, snage usmjerene prema Kalini i Primoštenu.

"Prema onome što Sam čuo od vatrogasnog zapovjednika, trebalo bi se večeras zaustaviti širenje požara", rekao je ministar, dodavši kako će dosta toga ovisiti o vremenskim prilikama.

Ovo danas, naglasio je, bilo je orkansko jugo, što znači da u jednom trenutku Air Tractori uopće nisu mogli letjeti.

Ministar Božinović je rekao i da se uzrok požara još nije utvrdio. "Moramo pričekati da prođe neko vrijeme i vidjeti što će pokazati očevidi", objasnio je.


19:40 - Do sada su u gašenju požara ozlijeđena tri vatrogasca zbog udisanja dima te im je pružena pomoć na mjestu događaja - priopćila je sada Hrvatska vatrogasna zajednica.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić ističe kako požar i dalje gasi više od 150 vatrogasaca i tri Canadaira.

- Gašenje požara i dalje otežava vjetar iako je u slabljenju. Trava je visoka, osobito nakon padalina kojima smo svjedočili posljednjih mjeseci, i zato je dobra podloga za brzo širenje požara. Čišćenje okućnica glavni su načini kako možemo ovakve požare prevenirati“, kazao je Dukić. Dodaje i da je situacija u ovome trenutku znatno bolja nego popodne, objekti nisu ugroženi, a vatrogasci ostaju na terenu cijelu noć te će poduzeti sve da se požar zaustavi te da se zaštite ljudski životi i objekti.


19:10 - Požar koji je u četvrtak iza 11 sati buknuo na području Grebaštice kod Šibenika širi se prema Primoštenu, a zahvaćena su mjesta Bilo i Kalina. rekao je zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević.

- Stambeni objekti na tom području zasad nisu ugroženi, no vatra prijeti kampu u Bilom, kazao je Milošević, dodajući da požar još nije pod nadzorom, ali je situacija u samoj Grebaštici nešto bolja nego ranije kad je vatra bila među kućama.

Po prvim procjenama vatra je dosad zahvatila površinu od oko 600 hektara.

Iako još nema službene potvrde jer je požar još aktivan, dosad je u požaru nagorjelo nekoliko kuća, izgorjeli su automobili, a stanovnici tamošnjeg područja su i dalje bez električne energije dok je i promet tim dijelom Jadranske magistrale u prekidu.

Požar gase zemaljske snage, njih oko 160 vatrogasaca iz cijele Šibensko - kninske županije, a u pomoć su pozvane i na terenu su pripadnici Državne interventne postrojbe iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije te kanaderi i air traktori.

Operativne snage koje gase požar na području Grebaštice posjetit će danas potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, najavilo je Ravnateljstvo policije.

Dolazak potpredsjednika Božinovića očekuje se oko 19,30 sati, a kada će dati izjavu za medije ispred DVD-a Grebaštica.


19:05 - Sve se dogodilo u 15 do 20 minuta, izgorjelo je puno auta. Užas, katastrofa. Ovo se jednostavno nije moglo zaustaviti. Svi su ljudi pobjegli, užas teški, rekao je za Novu TV mještanin Grebaštice.


18:53 - Nekolicina vlasnika dronova odlučila je danas tijekom popodneva iz visina snimati stravične razmjere vatrene stihije koja još uvijek hara Grebašticom. Uočile su to vatrogasne snage diljem Dalmacije pa je DVD Hvar odaslao i javno upozorenje. Više pročitajte OVDJE.


18:45 - Trenutačno na požarištu u Grebaštici kod Šibenika angažirano 7 protupožarnih aviona: 4 aviona Canadair CL-415 i 3 aviona Aitractor AT-802, javlja MORH.


18:42 - Problema imamo od samog početka. Nošen jakim južnim vjetrom, brzo se proširio i ušao u Grebašticu, gdje je dijelom ili u potpunosti uništio stambene objekte. Vatra se spustila skroz do mora i među kuće u mjestu Donji Banovci. Problem je što se požar nalazi na brdu Jelinjak. To je vrlo nepristupačan teren i vatra ugrožava mjesto Kalina. Svi vatrogasci su raspoređeni na svojim mjestima. Prioriteti su ljudski životi, životinje i objekti.

Sve ostalo će vatrogasci raditi koliko budu mogli. S nama će što duže ostati i zračne snage. Teško je prognozirati kako će se stvari odvijati jer vjetar i sada mijenja smjer - kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik, za Novu TV.


18:24 - Stižu nam nove fotografije s mjesta požara, čini se buktinja ne jenjava.

image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix

18:17 - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na putu je prema Šibeniku. Oko 19.30 sati obići će požarište odnosno operativne snage koje gase požar na području Grebaštice.

Potom će, priopćio je MUP, dati izjavu za medije ispred DVD Grebaštica.


17:55 - Vatra od mjesta Grebaštica i Šparadići je otklonjena, ali požar se širi brdom Jelinjak prema primoštenskim selima, javlja Slobodna Dalmacija.

Tu djeluju i zemaljske i zračne snage. Na terenu je trenutno 160 vatrogasaca. U ovom trenutku je teško reći je li požar podmetnut i općenito govoriti o uzrocima. Vremenski uvjeti su vrlo nepovoljni, na udare i orkansko jugo je brzo širilo požar.

Imamo lakše ozlijeđenih vatrogasaca i jednoga građanina, svi su medicinski zbrinuti, nitko nije teže ozlijeđen. Dat ćemo sve od sebe da se požar tijekom večeri stavi pod nadzor.

Požar je izbio u gotovo istom trenutku kao i onaj veliki lanjski u vodičkom zaleđu, razlika je u jednoj minuti. Današnji požar nije ništa manji ni manje katastrofalan u odnosu na lanjski - izjavio je Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije, reporterki Slobodne Dalmacije Ani Petrić.

Dukić je za HRT ranije rekao da su četiri osobe ozlijeđene.

- Imamo tri vatrogasca koja su se nagutala dima, koji su medicinski obrađeni, ali su i pušteni i dalje rade na terenu. Jedna je civilna osoba ozlijeđena, a najbitnije je da nema teže stradalih osoba u požaru.


17:30 - Naš fotoreporter Nikša Stipaničev snimio je vatrogasce koji se bore s buktinjom, ispod pogledajte prizore.

image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Kanader gasi požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Vatrogasci gase požar u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix

17:23 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obići će u četvrtak opožarena područja kod Grebaštice u blizini Šibenika u čijem gašenju po posljednjim podacima sudjeluje 155 vatrogasaca s 57 vozila uz potporu Canadaira i Air tractora.


17:15 - Iz Hrvatske vatrogasne zajednice za N1 su potvrdili da je došlo do ozlijede vatrogasca i jedne osobe u požaru: Vatrogasac se nadisao dima, sad je dobro. Građanin je svojom krivnjom došao u zonu gašenja, apeliramo da se građani maknu iz zone gašenja kako bi gledali i snimali požar.


17:12 - Gori cijela Grebaštica, doslovno. - javlja s terena mobitelom Ana Petrić, novinarka Slobodne Dalmacije.

- Sve je puno dima i pepela, na svakom kilometru su grupe vatrogasaca, a policijske ophodnje, zajedno s vozilima također su gusto raspoređene duž Jadranske magistrale, od cestovne blokade u Žaboriću do Grebaštice.

Požar je duž brda Jelinjak, smještenog južno od Grebaštice, skrenuo je na "primoštensku stranu". Ima hrabrih mještana s povezima preko lica i s kantama vode u rukama - no osim tih ljudi i službenih osoba, nigdje nema žive duše u Grebaštici obavijenoj gustim, tamnim dimom.

Potresena je, dodaje reporterka. prizorima zatečenim u obilasku zajedno s našim fotoreporterima, Nikolinom Vuković Stipaničev i Nikšom Stipaničevim. Izgorjelo je na nesreću, nekoliko kuća i barem pet automobila, neslužbeno i jedan građevinski stroj.


17:05 - Trenutno je u gašenju požara kod Grebaštice aktivno 155 vatrogasaca, 57 vozila, 4 Canadaira i 3 Air Tractora. Brojčane snage na terenu se stalno povećavaju, a angažirani su vatrogasci Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

Apeliramo na građane da vatrogascima ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali. Također, strogo je zabranjeno korištenje dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova jer se time izravno ugrožava sigurnost zračnih i zemaljskih snaga.


16:50 - Trenutno je u gašenju požara aktivno 155 vatrogasaca, 57 vozila, 3 kanadera, 2 Air Tractora, a u dolasku su još dva Air Tractora, javlja N1.

Brojčane snage na terenu se stalno povećavaju, a angažirani su vatrogasci Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.


16:45 - Koliko je požar ozbiljna i velika prijetnja ljudima, kućama i drugoj imovini, dokazuje i činjenica da čak pet protupožarnih gasi vatru, što je objavio i MORH na svojem Twitter profilu. Sada požar gase tri Air Tractora i dva kanadera, a tijekom dana bilo je angažirano pet kanadera plus tri Air Tractora, javlja MORH.


16:20 - Zbog požara zatvorena je za sav promet Jadranska magistrala od Žaborića do Bila kod Primoštena te se promet za osobna vozila preusmjerava državnom cestom DC58 preko Jadrtovca i Vrpolja, objavio je HAK.

Kako javlja dnevnik.hr, došlo je i do prometnog kolapsa na cesti od Šibenika prema Splitu.


16:18 - Stižu nam nove fotografije s mjesta zahvaćenih požarom.

image

Prizor s mjesta požara u selu Gornji Banovci u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Prizor s mjesta požara u selu Gornji Banovci u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Prizor s mjesta požara u selu Gornji Banovci u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Prizor s mjesta požara u selu Gornji Banovci u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Prizor s mjesta požara u selu Gornji Banovci u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Prizor s mjesta požara u selu Gornji Banovci u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Prizor s mjesta požara u selu Gornji Banovci u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Prizor s mjesta požara u selu Gornji Banovci u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Prizor s mjesta požara u selu Gornji Banovci u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Prizor s mjesta požara u selu Gornji Banovci u Grebaštici

Niksa Stipanicev/Cropix

16:10 - Zbog jakih udara vjetra požar koji je iza 11 sati buknuo kod Grebaštice u blizini Šibenika još uvijek nije pod kontrolom i širi se nošen jugom, zahvatio je i stambene objekte, a stožer civilne zaštite odlučio je da se evakuirani stanovnici smjeste u sportsku dvoranu Baldekin.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, izgorjelo i pet automobila.

„Požar još uvijek nije pod kontrolom vatrogasaca, a jak vjetar otežava njegovo gašenje. Povećava se broj angažiranih snaga kako bismo ga što prije lokalizirali“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Na terenu je 148 vatrogasaca, 56 vozila i pet kanadera. Obustavljen je promet tim dijelom magistrale te je do daljnjeg prekinuta isporuka električne energije.

Šibenski Stožer Civilne zaštite priopćio je da je vatra zahvatila i stambene objekte te se evakuiraju obitelji iz objekata koji su ugroženi ili zahvaćeni požarom.

Stanovnici ugroženog dijela Grebaštice prevoze se vozilima MUP-a do Morinjskog mosta, potom autobusom ATP-a do Sportske dvorane Baldekin, gdje im je osiguran smještaj.

„Stožer civilne zaštite je pripravan i spremni smo osigurati svu potrebnu pomoć. Vjerujem da će vatrogasne postrojbe u što skorije vrijeme požar staviti pod kontrolu“, poručio je Danijel Mileta, načelnik Stožera.

Policija je zatvorila državnu cestu D-8 od Žaborića prema Primoštenu, kako bi osigurala nesmetan rad vatrogasaca i ostalih službi angažiranih na gašenju požara. Promet se preusmjerava na cestu D-58.

U gašenju požara kod Grebaštice angažirani su vatrogasci iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije kao i intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Split i Šibenik.


15:40 - Iz Policijske uprave šibensko-kninske su poručili:

- Apeliramo na sugrađane da svojim ponašanjem olakšaju posao dežurnim službama na terenu te da omoguće im neometan prolazak cestom ili drugim pristupnim putevima gdje je u tijeku požar. Neka uklone automobile i druge pokretnine koje im mogu smetati u gašenju požara te da se i sami udalje od vatre i ne dovode se u opasnost.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

15:30 - Hrvatska vatrogasna zajednica objavila je najnovije podatke o stanju na požarištu i snagama koje gase vatru.

U gašenju požara kod Grebaštice trenutno sudjeluje 148 vatrogasaca s 56 vatrogasnih vozila. Angažirani su vatrogasci iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije (JVP Split i Trogir te DVD-ovi Split, Kaštel Gomilica i Solin) kao i intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, Split i Šibenik te 5 Canadaira.

‘Požar još uvijek nije pod kontrolom vatrogasaca, a jak vjetar otežava njegovo gašenje. Povećava se broj angažiranih snaga kako bismo ga što prije lokalizirali‘, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

15:15 Upravo su stigle nove fotografije s vatrom zahvaćenog područja:

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Dramatične snimke požara poslali su nam i čitatelji iz Žaborića:


15:06 - Nažalost, vatra je zahvatila i stambene objekte u Grebaštici te se evakuiraju obitelji čiji objekti su ugroženi ili zahvaćeni požarom.

Stanovnici ugroženog dijela mjesta se s lokacije prevoze MUP-ovim vozilima do Morinjskog mosta kod Brodarice, zatim ATP-ovim autobusom do sportske dvorane na šibenskom Baldekinu, gdje im je osiguran smještaj.


14:40 - Iz Ministarstva obrane potvrdili su da je na požarištu u Grebaštici angažirano (svih) pet kanadera iz protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

14:20 - Predsjednik Mjesnog odbora Grebaštica Gornja, Tomislav Bačelić, donio je posljednje informacije s požarišta.

- Fronta je dosta široka, vatra je između kuća i svi su na nogama. Obranili smo zaselak Šaškovi, no vatra je prešla Magistralu i sada prijeti Donjoj Grebaštici - kazao je.

- Na udaru su Jakovljevići. Premda situacija ne izgleda dobro, nadam se da ćemo odoljeti vatri, važno je sačuvati domove - kazao je Bačelić i dodao da su na terenu i pripadnici Civilne zaštite, te predstavnici gradske uprave.


13:50 - U gašenju požara otvorenog prostora koji je izbio na lokaciji Grebaštica u Šibensko-kninskoj županiji, trenutno sudjeluje 79 vatrogasaca sa 28 vatrogasnih vozila, Intervencijska vatrogasna postrojba Šibenik, 3 protupožarna zrakoplova Canadair CL-415, 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Očekuje se polijetanje još zračnih snaga, a na požarište je upućen i IVP Split.

„Požar je nošen jakim jugom te je u jednom trenutku zaprijetio i objektima zbog čega su dvije obitelji iz sigurnosnih razloga evakuirane. Požar još nije pod kontrolom, a vatrogasci i zračne snage ulažu nadljudske napore da se što prije lokalizira“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


13:40 - Zbog požara na području mjesta Grebaštica, a radi nesmetanog rada vatrogasaca i svih drugih službi koje su na terenu, za sav promet je zatvorena državna cesta D-8 od mjesta Žaborić prema Primoštenu.

Promet će u smjeru Splita biti preusmjeren na cestu D-58, poručuju iz Policijske uprave šibensko-kninske.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

13:20 - U tijeku je evakuacija ljudi iz mjesta Gornji Banovci kod Grebaštice u blizini Šibenika. Evakuirane su dvije obitelji.

Trenutno je najugroženiji zaselak Šaškovi, brane ga kanaderi, no puše jako jugo i linija požara se brzo širi.

Zasad nema opasnosti za stanovnike obližnjih mjesta.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

13:10 - Na terenu je trenutno 56 vatrogasaca sa 20 vozila, a prema informacijama županijskog Centra 112 požar gase dva kanadera te su pozvane dodatne zračne snage.

"Na putu je treći kanader, a zatraženi su i air traktori”, kazali su u Centru 112, dodajući da su na terenu sve lokalne snage.

Prema riječima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimira Miloševića, požar nije ni blizu pod kontrolom, niti je lokaliziran.

"Imamo objekte koji su u neposrednoj opasnosti, te su tamo raspoređeni vatrogasci. Struja je isključena. Policija na terenu regulira promet na dijelu Jadranske magistrale a sve prilazne ceste su zatvorene”, rekao je Milošević za Hinu.

Još jedan kanader angažiran je u gašenju požara u Grebaštici pa su trenutno na terenu tri aviona, objavio je MORH.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

12:50 - Očevidac požara iz Šparadića, naselja uz more nasuprot Grebaštrice, za Ritam i Nautik radio iz Šibenika izjavio je da su dva kanadera pristigla nešto poslije 12 sati te pomažu zemaljskim snagama u Gornjim Banovcima.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nažalost, jugo je pojačalo i nosi požar prema donjem dijelu Grebaštice, piše Slobodna Dalmacija.

- Odavde ne izgleda dobro, uznemirujuć je prizor, no ipak se nadam da će kanaderi imati presudnu ulogu u gašenju - kazao je očevidac, dodajući da su prije 20 godina na cijelom tom području imali neugodinih iskustava s požarom, kada su bili prisiljeni evakuirati se.

Iz Grebaštice također stiže zamolba sudionicima u prometu da se ne zaustavljaju na cesti da bi snimili selfie s požarom u pozadini! Stvaraju tako nepotrebne zastoje.

Snimku kanadera koji gasi požar objavio je portal ŠibenikIN na svojem Facebooku:


12:40 - Šibensko-kninski županijski centar 112 u 11.11 sati zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Grebaštice, piše Slobodna Dalmacija.

Prema informacijama iz Centra 112 požar je planuo na području zaselka Gornji Banovci, a trenutačno je na terenu 20 vatrogasaca sa sedam vozila. Gori trava i nisko raslinje, uz dosta dima. Kuće i druge vrijednosti zasad nisu ugrožene.

Nema dvojbe kako će jako jugo, kojem je Grebaštica izloženija od niza susjednih mjesta, kao i velika vrućina otežati posao gasiteljima.

Inače, točno na današnji dan prije godinu dana šibensko područje, točnije vodičko zaleđe, Zaton i Raslinu zahvatio je golemi požar.

Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, izjavio je su na požarištu u Grebaštici sve raspoložive vatrogasne snage, a zatražena je i pomoć zračnih snaga. Kako je istaknuo, brane se i neki objekti u Gornjim Banovcima, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:42