SASTANCI

Gordan Jandroković primio veleposlanike Velike Britanije, Španjolske i Kine

Istaknut je i značaj kineskih gostiju za hrvatski turizam te izražena nada u porast broja njihovih posjeta tijekom ove godine

Gordan Jandroković i  Qi Qianjin

 Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je u srijedu veleposlanike Ujedinjenog Kraljevstva, Španjolske i Kine u Hrvatskoj - Simona Dereka Thomasa, Alonsa Dezcallara De Mazarreda i Qi Qianjina s kojima je razgovarao o tješnjoj suradnji tih zemalja s Hrvatskom, priopćio je Hrvatski sabor.

Jandroković i britanski veleposlanik Thomas razgovarali su obrambenoj suradnji i partnerstvu u okviru NATO-a te gospodarskim odnosima, pri čemu je pozdravljen napredak u jačanju suradnje u informatičkoj industriji, istraživanju i razvoju, tehnologiji te sustavima tzv. pametnih gradova, navodi se u priopćenju.

image

Gordan Jandroković iSimon Derek Thomas

Damjan Tadić/Cropix

Kao primjer izvrsne suradnje u tehnološkom sektoru, spomenuto je proširenje poslovanja tvrtke "Rimac Automobili" u Velikoj Britaniji.

Jandroković i Thomas razgovarali su još o aktualnoj situaciji u Ukrajini, kao i u Bosni i Hercegovini te ostatku jugoistočne Europe.

U razgovoru sa španjolskim veleposlanikom, bilateralni odnosi Hrvatske i Španjolske ocijenjeni su "vrlo dobrima i prijateljskima, s tendencijom intenziviranja u svim područjima od zajedničkog interesa".

Hrvatska i Španjolska bilježe pozitivne rezultate u trgovinskoj razmjeni u 2021. te dobro surađuju u područjima energetike, transporta i turizma.

Jandroković izrazio je zadovoljstvo povećanim brojem posjeta španjolskih turista Hrvatskoj prošle godine, usprkos pandemijskim uvjetima.

Novi veleposlanik Dezcallar uručio je Jandrokoviću pismo u kojem je pozvan na Međuparlamentarni forum između parlamenata Hrvatske i Španjolske. Predsjednik Hrvatskog sabora prihvatio je poziv španjolske predsjednice parlamenta i izrazio nadu da će forum omogućiti tješnju suradnju zemalja, dodaje se u priopćenju.

image

Alonso Dezcallar De Mazarred i Gordan Jandroković

Damjan Tadić/Cropix

Jandroković je u nastupni posjet primio i kineskog veleposlanika u Hrvatskoj Qi Qianjina.

Kao najbolji primjer suradnje dviju zemalja, sugovornici su istaknuli izgradnju Pelješkog mosta koji će biti pušten u promet u godini kada se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine, ističe se u priopćenju.

U cilju jačanja međuparlamentarne suradnje, predsjednik Jandroković je prihvatio poziv za video sastankom s predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshuom koji mu je prenio veleposlanik Qi.

Uz važne poslovne projekte poput vjetroparka Senj, značajnog kineskog ulaganja u čistu energiju u Hrvatskoj, na sastanku je bilo riječi i o drugim područjima s potencijalom za jačanje gospodarske suradnje u okviru inicijative Kina+16.

Istaknut je i značaj kineskih gostiju za hrvatski turizam te izražena nada u porast broja njihovih posjeta tijekom ove godine, dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:05