NEMA VIŠE 'PLATOMATA'

Godišnje platite najmanje 680 kuna naknada i provizija, a od travnja je plaćanje računa JOŠ SKUPLJE!

 Čizmić/CROPIX

Ako ste uredni platiše, a takvih je sve manje, godišnje date minimalno 600 kuna za vođenje kunskog tekućeg i žiroračuna, internetskog i mobilnog bankarstva, kreditnih kartica te izvršenja trajnih naloga. Prije potpisivanja svakog ugovora treba čitati sitna slova na dnu stranice ugovora. Tamo obično stoji da banke imaju pravo mijenjati naknade “ovisno o kretanjima na bankarskom tržištu”.

U iznos od 600 kuna nisu uključene naknade i provizije za uplatu računa za struju, vodu, telefoniju, komunalnu naknadu, plin.... One ovise o tome tko ih naplaćuje i za što, te gdje se računi plaćaju. To je još 20-ak kuna u prosjeku.

I kao da to nije previše, Hrvatski telekom šokirao je viješću da je od 1. travnja ukinuo “platomate” na kojima su se bez naknade mogli plaćati njihovi računi. Čak i ako račun platite u HT-ovim poslovnicama, morat ćete platiti novu naknadu od 5 kuna!

- Od 1. travnja ove godine računi za telekomunikacijske usluge neće se moći platiti na platomatima. Korisnicima je ponuđen niz mogućnosti plaćanja računa putem drugih kanala - rekli su nam iz Odjela za odnos s javnošću HT-a.

THT nudi mogućnost plaćanja i putem elektroničkog računa, i to pod egidom “smanjene papirologije u korist ekologije”. Otvaranje e- računa je besplatno, no ako niste u mogućnosti platiti ga internet bankarstvom, taj ćete račun morati isprintati kod kuće ili u fotokopiraonici za 50 lipa. U VIP-u imate mogućnost plaćati SMS-om. Oni vam neće zaračunati naknadu, ali ćete taj SMS platiti ovisno o tarifi koju imate.

Kada se sve zbroji, samo troškovi najosnovnijih naknada koje građani plaćaju za plaćanje računa narast će za dodatnih 60 kuna godišnje. Dakle, iznos se već popeo na 680 kuna. No, ni to nije kraj. U taj iznos nisu uključene opomene za neplaćene račune i kredite, koje se kreću od 5 do 100 kuna, ovisno o pružatelju usluga ili banke! A opomena je sve više, jer plaće sve teže prate rastuće troškove života.

Fina je samo lani izdala 112.000 obavijesti poslodavcima za otvaranje posebnog računa za dužnike na koji im sjedaju zaštićena primanja. Javni su bilježnici, pak, lani izdali oko 600.000 rješenja za ovrhe građanima i tvrtkama.

Osim toga, i Hrvatska je pošta u tišini digla cijene poštarina za pošiljke i pakete. Tako paket za koji je poštarina prije dva mjeseca iznosila 10,60 kuna, od prije tri tjedna stoji 12 kuna.

Ako pak plaćate račune u poslovnicama Hrvatske pošte , naknada je 1,83 posto od iznosa uplate, s tim da je najmanji iznos naknade 5 kuna, a najveći 80 kuna. Pošta s nekim tvrtkama ima sklopljene ugovore pa se tako za uplate računa HEP-u ne plaća naknada, kao ni za uplate računa za potrošnju vode u Zagrebu.

Plaćanje računa u Fini je besplatno, ako plaćate tvrtkama s kojima je Fina sklopila ugovor, što je primjer s HEP-om te nekim lokalnim komunalnim tvrtkama. Primjerice, besplatno ćete plaćati plin ako živite u Zagrebu, ali ne i ako živite u Zaboku ili Čakovcu. Jednako je i s vodom te drugim račnima.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:31