PAKETI IZVAN EU

Gnjev zbog novih pravila: ‘Osam dana sam čekala da mi pošta dostavi darovane knjige i još sam morala platiti PDV‘

Profesorica Ivana Prijatelj Pavičić za svaku od knjiga morala je poslati, uz ostalo, potvrdu o plaćanju te zahtjev za carinjenje

Ilustracija

 Josko Supic/Cropix/Cropix

Ivana Prijatelj Pavičić i njezin suprug žive zatrpani knjigama. Svakog tjedna stižu im nove pošiljke, no ono što je prošla zbog posljednje, teško je prepričljivo.

Naime, njeni kolege izvan EU poštom su joj na poklon poslali dvije knjige - jedna je knjiga sabranih tekstova sarajevskog fratra i sveučilišnog profesora filozofije fra Mile Babića, a druga knjiga sveučilišne profesorice iz Boke kotorske Tanje Koprivice "Umjetnost Boke kotorske".

No, trebalo je proći punih osam dana da bi te knjige iz Velike Gorice, gdje su bile zadržane, stigle do Splita, gdje Prijatelj Pavičić živi, a na kraju je zbog tog poklona morala platiti i naknadu od 65 kuna na ime PDV-a.

Cijeli zaplet krenuo je 30. lipnja, kad je Pavičić dobila dva dopisa od Hrvatske pošte u kojima je obavještavaju da su joj stigle knjige i da ih može preuzeti tek nakon što prođe kompliciranu proceduru.

Birokratski zaplet

Pa tako za svaku knjigu mora poslati dokaz o vrijednosti robe - dakle ili račun ili neku drugu potvrdu o plaćanju te ispunjenu izjavu o vrijednosti robe u slučaju kad fizičke osobe robu besplatno šalju drugim fizičkim osobama. Osim toga, u dopisu stoji da je potrebno predati i zahtjev za carinjenje usmenim deklariranjem te takozvani EORI odnosno porezni broj.

- I sve to za dvije knjige koje su mi poslali kolege i kakve sam dosad na tjednoj bazi primala na svoju adresu bez ikakvih dodatnih troškova. Čim mi je stigao dopis, nazvala sam Hrvatsku poštu, gdje mi se javio vrlo pristojan djelatnik. Razgovarala sam malo s njim o tom postupku i on mi je kazao da mu je jako žao što ga moram proći, ali da su, nažalost, takva nova pravila i da im svima značajno otežavaju posao - kazala je za Jutarnji Prijatelj Pavičić, inače profesorica na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Budući da nije imala izbora, odmah je kontaktirala pošiljatelje kako bi im objasnila da je došlo do birokratskog zapleta.

- Stvarno mi je bilo glupo, ali na kraju sam jednog fratra i sveučilišnu profesoricu morala gnjaviti da mi pošalju nekakve dokaze o vrijednosti te robe jer bez toga nikako nisam mogla do knjiga. Oni su mi to poslali, ja sam proslijedila Pošti, a knjige su mi stigle tek nakon što je sve skupa prošlo osam dana - ispričala je naša sugovornica kojoj su u telefonskom razgovoru iz Pošte rekli da će najvjerojatnije na knjige morati platiti PDV iako je riječ o poklonu.

Kada se ne plaća porez

Mi smo se odmah obratili Hrvatskoj pošti da bismo doznali o kakvoj je to proceduri riječ, a tamo su nam pojasnili da je ovaj slučaj posljedica prošlogodišnje odluke o ukidanju oslobođenja od PDV-a za pošiljke izvan EU vrijednosti manje od 22 eura.

- Uvođenjem novih pravila više se ne koristi izraz "nekomercijalne pošiljke" jer sve pošiljke iz trećih zemalja moraju proći kroz carinski postupak neovisno o tome tko je pošiljatelj. Za sve pošiljke koje stignu u Hrvatsku, a koje sadrže robu, izrađuje se uvozna carinska deklaracija, H6 za pošiljke vrijednosti 150 do 1000 eura ili H7 za pošiljke vrijednosti do 150 eura. Knjige u poštanskim pošiljkama također se smatraju robom te se za njih izrađuje odgovarajuća carinska deklaracija - pojasnili su iz Hrvatske pošte.

Pitali smo ih i zašto je u ovom slučaju potrebno dostaviti EORI broj, a iz HP-a su rekli da on nije obavezan ako se radi o fizičkoj osobi, odnosno da ga primatelj treba dostaviti samo u slučaju da ga pošiljatelj nije unio među unaprijed dostavljene podatke o pošiljci.

Napomenuli su također da postoji mogućnost oslobođenja od plaćanja PDV-a za robu vrijednosti do 45 eura, ali pod jednim uvjetom - pošiljatelj i primatelj moraju biti fizičke osobe.

"Meni je to strašno"

U slučaju Prijatelj Pavičić roba doista ima vrijednost manju od 45 eura, primatelj je fizička osoba, no pošiljatelj ipak nije, što znači da je prema propisima, koliko apsurdni oni bili, dužna platiti porez.

- Odnosno, pošiljatelj je u jednom slučaju Sveučilište, a u drugom fratri, što onda znači da mi ih nije poslala fizička osoba iako nije riječ o komercijalnoj robi - čudi se Prijatelj Pavičić i napominje da razmišlja odustati od primanja knjiga u fizičkom obliku te se prebaciti na elektroničke rukopise.

- Meni je to strašno, ali platit ću taj PDV i izvršiti svoju dužnost - rekla nam je sugovornica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:46