SUSJEDI U PANICI

‘Gledajte što rade Hrvati, dižu si plaće na račun naših vikendica! Dobili su otvorene ruke, evo što nas sada čeka...‘

Slovenci strepe da će porezi na nekretnine biti dva i pol puta viši nego što su bili dosad...

Ilustrativna fotografija, Sutivan, otok Brač 

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Porezne promjene u Hrvatskoj, osim samih Hrvata, posebno zanimaju i naše susjede Slovence koji su u panici da će uskoro morati plaćati znatno veća davanja.

Naime, oni su vlasnici brojnih nekretnina na području Jadrana te ovih dana strepe zbog činjenice da će porezi na nekretninske kvadrate moguće biti dva i pol puta viši nego što su bili dosad, što bi moglo značiti da će za nekretninu od 80 kvadrata, za koju su dosad godišnje izdvajali 180 eura, uskoro plaćati čak 400 eura, piše 24ur.

Kako se navodi, Hrvati će porezno rasterećenje plaća negdje morati nadoknaditi zbog čega je Vlada RH jedinicama lokalne samouprave dala otvorene ruke da podignu poreze na kuće za odmor, a koje su dužne plaćati i fizičke, kao i pravne osobe.

Slovenci i drugi vlasnici nekretnina diljem Jadrana tako trenutno, ovisno o tome gdje se nekretnina nalazi i kakvu infrastrukturu ima na rasplaganju, plaćaju od 0.66 do 1.99 eura za metar kvadratni dok bi novim odredbama taj iznos mogao doseći maksimalnih 5 eura po kvadratu. Taj bi novac, piše dalje 24ur, hrvatskim općinama bio dovoljan da nadoknade najavljeno ukidanje prireza, a kao dokaz da će to većina njih vjerojatno i napraviti, slovenski mediji prenose izjave načelnika i gradonačelnika koji su već za hrvatske novine potvrdili kako su davno tražili da im se dopusti povećanje iznosa poreza na kuće za odmor.

Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos tako se požalio da se iznos tih davanja nije mijenjao zadnjih 20 godina iako su vlasnici većine nekretnina na području Novigrada, tvrdi, stranci, a gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga već se požalio da iznos od pet eura za kvadrat nije dovoljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:10