MARKO MILIĆ

Glasnogovornik Vlade o izjavi petero znanstvenika: ‘To je očekivano, a Vlada se od objave Lauca već ogradila‘

Znanstvenici nisu željeli pojedinačno istupati u medijima, no neslužbeno saznajemo da neki od njih žele otići iz Savjeta
 Damjan Tadic/Cropix

Petero članova Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa jučer je poslalo svoje priopćenje u kome su se osvrnuli na izjave prof. Gordana Lauca, također člana Savjeta.

„U potpunosti se ograđujemo od svih istupa prof. dr. sc. Gordana Lauca o pandemiji covida- 19 od ljeta 2020. godine do danas. Pritom, posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se 'bolje' zaraziti, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi, ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva s cijepljenjem. Nadalje, svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima prof. dr.sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 ne govori istinu”, navodi se u priopćenju.

“Naši stavovi o pandemiji covida-19 temeljeni su na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju covid-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti. Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije, kako bi se javnost ispravno informirala, te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske”, zaključili su prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić i akademik Igor Rudan u svom priopćenju.

Spomenuti znanstvenici nisu željeli pojedinačno istupati u medijima, no neslužbeno saznajemo da neki od njih žele otići iz Savjeta. Priopćenje petero članova Znanstvenog savjeta komentirao je Marko Milić, glasnogovornik Vlade RH.

- Izjava petero članova Znanstvenog savjeta je očekivana. To je demokracija. U Savjetu su stručnjaci različitih profila iz biomedicinskih znanosti, a svi članovi su na dobrovoljnoj i volonterskoj osnovi. Zajednički stav Znanstvenog savjeta je ono što se komunicira nakon sastanka na konferencijama za medije, a ne ono što pojedini članovi Savjeta objavljuju u svoje slobodno vrijeme na društvenim mrežama. Konkretno, od objave g. Lauca da je konsenzus Savjeta da su ,,cjepiva loša zaštita od zaraze covidom-19”, Vlada se ogradila još prije nekoliko dana. Izjave gospodina Lauca date su u njegovo osobno ime i ne predstavljaju stav Savjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:54