BIVŠI HAAŠKI TUŽITELJ

Geoffrey Nice: Niz je dokaza - politika utječe na Haaški sud

Sudac i bivši haaški tužitelj smatra da bi Haag morao biti oslobođen tog utjecaja

ZAGREB - S Geoffreyjem Niceom , nekadašnjim tužiteljem Haaškog suda, razgovarali smo o utjecaju politike na Haaški sud, presudi generalu Anti Gotovini i slučaju navodne trgovine ljudskim organima na Kosovu.

Specifičnost Suda

Što očekujete od presude Gotovini?

- Stvarno nemam nikakva očekivanja. Ne poznajem dovoljno predmet, no jasno mi je koliko odluka može biti važna za Hrvatsku, znam da je vrlo važno da presuda bude razumna i objektivna.

Koliko je vjerojatno da netko bude optužen, da provede nekoliko godina u pritvoru Haaškog suda radi suđenja i onda bude oslobođen optužbe i kao nevina osoba izađe van?

- Bilo je takvih slučajeva. Prisjetimo se Milutinovića, Limaja, a nisu samo oni oslobođeni svake odgovornosti za zločine zbog kojih su optuženi. Milutinović je bio na visokim pozicijama prije suđenja, a on i njemu slični nakon oslobađajuće presude nemaju pravo na kompenzaciju. Naravno, možete reći da ne postoji pravni sustav koji će zadovoljiti sve. Što je ustvari neobično s Haaškim sudom?

To što, za razliku od drugih država i pravnih sustava, oni koji u njegovu pritvoru borave tijekom suđenja, a na kraju budu proglašeni nevinima jednostavno bivaju pušteni, i to je sve. Nema kompenzacije, naknade, ničega. Uzgred, zbog toga nema srama ni nelagode ni u jednom od ureda Haaškog suda.

Nakon što se svi umore i iscrpe dugotrajnim radom na predmetu za koji se poslije pokaže da se vodio protiv pogrešne osobe, sve završava kao da se ništa nije dogodilo.

Pitanje odgovornosti

Kakav je osjećaj u tužiteljskim redovima nakon donošenja oslobađajuće presude?

- Nemam pojma, a iskreno i ne zanima me. Ako su tužitelji napravili strašnu pogrešku i optužili nevinu osobu, koja je sve vrijeme dugotrajnog suđenja provela u zatvoru, onda su naravno odgovorni.

Koliko je Sud pod političkim utjecajem?

- Ne bih detaljizirao, samo želim reći da postoji niz primjera političkog utjecaja na sud, i to s različitih strana. Neki bi rekli da je to neizbježno, no ja u to ne vjerujem. Sud mora biti oslobođen političkog utjecaja.

Prijatelji Srba

Srbija nije uhvatila Mladića i Uniji prilazi krupnim koracima, a Hrvatska je morala ispuniti sve zahtjeve Haaga.

- O politici ipak treba pitati političare. Postavlja se pitanje tko je veliki prijatelj Srbije, kao i tko tu ulogu ima u slučaju Hrvatske? To se lako može ustanoviti.

Čudna uloga Carle Del Ponte

Carla Del Ponte sada bi se bavila trgovinom organima na Kosovu. Kako gledate na to?

- Ne želim govoriti o Carli Del Ponte, ali znam nešto o navodnim slučajevima trgovine organima. Glasine su krenule 2002., ICTY se time bavio u svojoj istrazi 2004. i nije otkrio ništa. Potom je sve procurilo u medije. Netko doista aktivno nastoji da glasine postanu dokazi. Problem je u tome što nema čvrstih dokaza da se nešto takvo doista i dogodilo. Uz to, ne treba zaboraviti da se najprije pojavila priča o Hrvatima koji trguju organima do kojih su došli ubijajući Srbe, potom su pak Bošnjaci trgovali organima bosanskih Srba, a sada to čine kosovski Albanci. Stječe se dojam da je posrijedi ratna propaganda. Sada se pojavila i Del Ponte sa željom da vodi postupke protiv Albanaca. Čini mi se prilično neobičnim što netko tko je podizao optužnice protiv Hrvata, Srba, Bošnjaka na određenom području sada traži ulogu tužitelja protiv Albanaca, u ime Srba. Stvarno čudno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 04:06