JUTARNJI DOZNAJE

General blizak Milanoviću i Kotromanoviću zaposlio Klisovića, bit će mu savjetnik u naftnoj firmi

Predsjednik zagrebačke Skupštine nije prvi SDP-ov dužnosnik i Milanovićev poznanik koji je poslovnu sreću pronašao upravo kod Čermaka

Joško Klisović, Zoran Milanović, Ante Kotromanović i Ivan Čermak

 Ronald Goršić/Nera Šimić/Nikša Stipaničev/Darko Tomaš/

Samo par tjedana nakon što se demonstrativno odrekao plaće i svoj posao predsjednika Gradske skupštine nastavio raditi kao volonter, Joško Klisović se zaposlio u kompaniji poznatog biznismena i umirovljenog generala Ivana Čermaka.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, Čermak ga je angažirao kao savjetnika uprave u svojoj tvrtki Delta-Oil International.

- Točno je, u tvrtki Delta-Oil International bit ću savjetnik uprave i radit ću za plaću, dok ću svoju dužnost predsjednika Gradske skupštine nastaviti obavljati volonterski - rekao nam je Klisović.

Podsjetimo, početkom srpnja SDP-ov predsjednik Gradske skupštine svojevoljno se odrekao plaće od 2.300 eura, te je svoju dužnost nastavio obavljati volonterski, bez novčane naknade. To je učinio, kako je objasnio, da bi "kokošarima" iz vlastite stranke dokazao da ga zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ne drži na kratkoj uzici zbog njegove plaće koju je primao kao čelnik Gradske skupštine.

- Zagrebački SDP nije talac moje plaće, niti me gradonačelnik Tomašević kontrolira putem plaće koju prožimam kao predsjednik Gradske skupštine. To je čista i bezočna laž. Svim tim sitnim dušama i kokošarima mogu reći da SDP neće biti talac moje plaće, odsad ću raditi bez plaće, ali ostat ću predsjednik Skupštine, jer je to jasan dokaz da je SDP u koaliciji koja vlada Zagrebom u dobroj vjeri i da je korektivan faktor Tomaševiću i platformi Možemo - poručio je tada Joško Klisović.

Nije prvi SDP-ovac kod Čermaka

SDP-ov predsjednik Skupštine koji je bio zamjenik ministra vanjskih poslova u Milanovićevoj vladi kaže kako njegovom angažmanu u Čermakovoj kompaniji nije kumovao predsjednik države Zoran Milanović s kojim je naftni magnat odavno blizak.

- Ne, predsjednik Milanović nema ništa s mojim novim angažmanom. Gospodina Čermaka znam dugo, kao i većinu gospodarstvenika u Zagrebu. Iako sam imao više ponuda za posao, odlučio sam prihvatiti ponudu koju sam dobio od Čermakove kompanije. Oni su procijenili da ću im biti od koristi jer sam se u svojoj karijeri puno bavio inozemnim tržištima i energetikom. U Ministarstvu vanjskih poslova bavio sam se i gospodarskom diplomacijom i međunarodnim tržištima, a sad ću kao savjetnik uprave Delta-Oil Internationala najviše raditi na projektima međunarodnog karaktera - priča nam Klisović.

Predsjednik zagrebačke Skupštine nije prvi SDP-ov dužnosnik i Milanovićev poznanik koji je poslovnu sreću pronašao upravo kod Ivana Čermaka.

Kod umirovljenog generala neko je vrijeme radio i bivši SDP-ov ministar obrane Ante Kotromanović. Njega je Čermak angažirao kao savjetnika uprave u svojoj tadašnjoj tvrtki Crodux plin, brzo nakon što je padom Milanovićeve vlade završila i Kotromanovićeva ministarska karijera.

Objasnio je razloge

Umirovljeni general i vlasnik više uspješnih kompanija u razgovoru za Jutarnji list objasnio je razloge zbog kojih je odlučio angažirati Joška Klisovića na poziciji savjetnika uprave u svojoj kompaniji.

- Mogu reći da smo vrlo zadovoljni angažmanom gospodina Klisovića s obzirom na njegovo poznavanje prava i iskustvo u međunarodnim odnosima. Moći će pomoći našoj kompaniji koja trenutno radi na nizu međunarodnih projekata u energetici. Za sada je savjetnik uprave, a vidjet ćemo koji će resor preuzeti kasnije. Joško i ja smo već dugo prijatelji, znamo se preko 15 godina i već sam mu davno rekao da mi se javi kad se odluči maknuti iz politike, i da ga uvijek čeka posao u mojoj firmi - rekao nam je Čermak.

I Klisović i Čermak naglašavaju kako novi poslovni angažman predsjednika Gradske skupštine nikada neće dovesti u sukob interesa.

- Nema nikakvog sukoba interesa. Mi poslujemo na stranim tržištima, to čime se bavi naša kompanija nema nikakve veze s Gradom Zagrebom ili s tvrtkama u vlasništvu grada - kaže Čermak.

Prema podacima FINA-ina poslovnog servisa, Delta-Oil International je tvrtka za trgovinu na veliko krutim, tekućim i plinovitim gorivima i srodnim proizvodima, sa sjedištem u Zagrebu. Lani je uprihodila 198,69 milijuna eura, a kompletni prihod ostvaren je od prodaje u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:32