TUŽITELJICE

Gdje su danas ‘Bajićevi anđeli‘? Redom su napredovale i dogurale do značajnih pozicija

S obzirom da se predmet zahuktao u vrijeme kad je državni odvjetnik bio Mladen Bajić, tužiteljice su bile nazvane "Bajićevim anđelima"
Mirna Rukavina, Željka Mostečak, Tamara Laptoš
 Cropix

Nakon pokretanja istrage u aferi Fimi-Media 2010. godine, tijekom proteklih 11 godina na tom je predmetu radilo više tužitelja iz USKOK-a.

Zanimljivo je da se radilo isključivo o tužiteljicama, zbog čega su svojedobno, s obzirom na to da se predmet zahuktao u vrijeme kad je glavni državni odvjetnik bio Mladen Bajić, bile nazvane "Bajićevim anđelima".

Cijelo vrijeme, do donošenja druge prvostupanjske presude na Županijskom su u Zagrebu u studenom prošle godine, optužbu je zastupala zamjenica ravnateljice USKOK-a Mirna Rukavina. No, za razliku od nje, koja je i dalje na toj poziciji, ostale njezine kolegice u međuvremenu su napredovale i dogurale do značajnih pozicija.

Tako je primjerice Tamara Laptoš tijekom spomenutog perioda odradila cijeli jedan mandat kao ravnateljica USKOK-a, a sada je imenovana i za hrvatsku predstavnicu u Uredu europske javne tužiteljice (EPPO) u Luksemburgu.

Njezina kolegica Sani Ljubičić, koja je sudjelovala u ovom slučaju u fazi istrage, postala je zamjenica glavne državne odvjetnice, a odnedavno radi kao delegirana tužiteljica EPPO-a u Hrvatskoj.

Četvrta tužiteljica bila je Željka Mostečak koja je također napredovala do zamjenice glavne državne odvjetnice. A tu je i peta "Bajićeva tužiteljica" Vanja Marušić koja je doduše prvenstveno zastupala optužbu protiv Sanadera u aferi Ina-MOL, a koja je u međuvremenu naslijedila Tamaru Laptoš na čelu USKOK-a.

Napomenimo i da je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Ivana Čalić, koja je nakon prvog suđenja donijela osuđujuću presudu u ovom predmetu, u međuvremenu preminula uslijed teške bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:44