MANIPULACIJE

Gdje je 334 tisuće potpisa Suverenista: ‘Sve čuvamo, dat ćemo AZOP-u na uvid‘

Mogu li organizatori propalog referenduma protiv uvođenja eura svoje potpise upotrijebiti za referendum protiv covid potvrda?

Davorin Karačić, Krešimir Kartelo, Marijan Pavliček i Marko Milanović Litre

 Ranko Suvar/CROPIX

U stranačkim prostorijama u tom trenutku nije bilo nikoga jer dečki rade od doma zbog covida. Ali poslali smo AZOP-u dopis i očekujem susret s njima do kraja tjedna, rekao nam je predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček na upit kako to da Agencija za zaštitu osobnih podataka nije prošli tjedan mogla izvršiti nadzor oko prikupljenih potpisa za njihov referendum o odgodi uvođenja eura.

Suverenisti, naime, nisu uspjeli prikupiti dovoljan broj potpisa, ali su objavili da su prikupili 334.582 potpisa. Međutim, djelatnici AZOP-a, prema pisanju Telegrama, prošli tjedan nisu mogli provjeriti postupa li se s tim potpisima sukladno zakonu jer su stranačke prostorije Suverenista bile zaključane kad su došli u nadzor. Prema objavljenom, Suverenisti su bili obaviješteni o posjetu AZOP-a, no u dogovoreno vrijeme u sjedištu stranke nije bilo nikoga. Zato su se odmah pojavile i spekulacije o tome jesu li Suverenisti doista prikupili toliki broj potpisa i hoće li možda dio njih biti upotrijebljen i za inicijativu Mosta koji prikuplja potpise za referendum o ukidanju covid potvrda s obzirom na to da su ih Suverenisti podržali.

'To su gluposti'

- To su gluposti, jednostavno u tom trenutku nije bilo nikoga u stranci. Zato smo i uputili dopis AZOP-u, ustupit ćemo im dokumentaciju, sve je rađeno prema propisima i zakonu - rekao je Pavliček. Na upit kako to da svi potpisi nisu na jednome mjestu, rekao je da imaju više stranačkih prostorija.

Nikica Augustinović, predsjednik HSP-a, koji je bio suorganizator, potvrdio je Telegramu da je AZOP kontaktirao i njega te da im je rekao da se sve nalazi kod Suverenista. U AZOP-u su nam potvrdili da provode nadzor.

- Agencija za zaštitu osobnih podataka provodi nadzorne aktivnosti u odnosu na obradu osobnih podataka unutar referendumske inicijative 'Zaštitimo hrvatsku kunu' te će vas po završetku nadzornog postupanja obavijestiti o svim relevantnim činjenicama - naveli su u odgovoru. Pojasnili su i proceduru oko potpisa kad ih se ne prikupi dovoljno. Navode kako u važećem Zakonu o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave nije propisan rok čuvanja potpisnih lista koje sadržavaju osobne podatke birača, odnosno rok u kojemu se oni moraju uništiti.

Zakonska procedura

- U primjeni su odredbe Opće uredbe o zaštiti podataka koje u članku 5. stavak 1. točka e) propisuju da se osobni podaci čuvaju u obliku koji omogućuje identifikaciju ispitanika onoliko dugo koliko je potrebno u svrhe radi kojih se osobni podaci obrađuju, odnosno u konkretnom slučaju onoliko dugo koliko je nužno da se po okončanju postupka utvrdi broj i pravovaljanost potpisa birača.

Ukazujemo i na odredbe koje propisuju da osobni podaci moraju biti obrađivani (uključivo prikupljanje, pohrana, uništenje...) na način kojim se osigurava odgovarajuća sigurnost osobnih podataka, uključujući zaštitu od neovlaštene ili nezakonite obrade te od slučajnog gubitka, uništenja ili oštećenja primjenom odgovarajućih tehničkih ili organizacijskih mjera - naveli su u odgovoru.

AZOP bi, doznajemo, u utorak trebao ići u novi nadzor, no Suverenisti su, navodno, tražili odgodu. Pojavila se i informacija kako je skupljeno mnogo manje potpisa, kao i da bi oni mogli biti uništeni i prije sastanka. No Pavliček nam je rekao da će AZOP na uvid dobiti sve informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:01