ISTJEČE UGOVOR

Gasi li HT 30. lipnja N1 Televiziju na svojoj platformi? Ladišić: ‘Još uvijek nemamo odgovor...‘

Radit ćemo još vise i još bolje i sigurno pronaći put do svojih gledatelja, poručuje Ladišić
 Marko Todorov/Cropix

N1 Televizija mogla bi se prestati emitirati na platformi MAX TV s obzirom da ugovor s HT-om ističe za tjedan dana, 30. lipnja. Tihomir Ladišić, direktor programa N1 Televizije za Jutarnji je kazao da službeno još uvijek nema odgovora hoće li doći do produženja ugovora s HT-om ili gašenja.

Ladišića smo pitali koje su daljnje opcije za N1 televiziju ukoliko dođe do gašenja N1 i Sport Kluba na Max TV-u.

- Duopolom dva telekoma koji je stvoren sadašnjim zakonskim okvirom na gubitku su svi. Nemamo potpuno slobodno i liberalizirano tržište, kabelski televizijski kanali dostupni su za manje od 50% stanovništva, cijene su visoke za korisnike, nema ulaganja u nezavisne produkcije i proizvodnje filmskih i televizijskih sadržaja, i zato je ovo tema o kojoj govorimo prije svega u interesu svojih gledatelja, a onda i javnosti i slobodnih i nezavisnih medija. Radit ćemo još vise i još bolje i sigurno pronaći put do svojih gledatelja - odgovorio je Ladišić.

N1 Televizija javno se izjasnila da traži nacionalnu koncesiju. Nju raspisuje Vijeće za elektroničke medije temeljem podataka o tome postoje li slobodni kapaciteti. Miro Križan, voditelj Odjela pravnih i kadrovskih poslova Agencije za elektroničke medije prije tri mjeseca u razgovoru za N1 je kazao da misli da postoji jedan slobodni kapacitet na nacionalnoj razini.

Ladišić nam je pak kazao da su po pitanju nacionalne koncesije napravili sve što je moguće.

- Već sedam godine proizvodimo svakodnevno najviše informativnog sadržaja, postali smo najgledaniji kabelski kanal na hrvatskom tržištu. Spremni smo ispuniti sve zakonske uvjete natječaja. Ali odgovor je, barem u ovom trenutku kako Agencija ne namjerava raspisivati natječaj do kraja godine - ističe Ladišić.

Na pitanje kakvu to onda poruku Agencija šalje javnosti i gledateljima, Ladišić odgovara: - Šalje poruku kojom se može stvoriti dojam da su regulatorna tijela ovisna o političkoj volji, a ne o interesu javnosti, gledatelja i slobodnog tržišta i natjecanja.

- Uvijek smo govorili da ovo nije samo priča o N1, ovo je još jedan trenutak u kojem je riječ o odnosu vladajuće politike prema medijima, o zakonskom okviru Zakona o elektroničkim medijima, o nezavisnosti regulatornih institucija. Ostaje na kraju samo jedno, najvažnije pitanje: zašto i kome je u interesu gašenje najgledanijeg kabelskog news kanala u Hrvatskoj? - zaključuje Ladišić za Jutarnji.

Podsjetimo, operater A1 izbacio je 29. ožujka iz svoje ponude kanale United Media, N1 i Sport Klub, jer s tom kompanijom nije postignut dogovor o nastavku suradnje. Ta vijest je izazvala brojne reakcije u hrvatskoj javnosti i snažno odjeknula među korisnicima spomenutog operatera s obzirom na to da se radi o prilično atraktivnim i popularnim kanalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:27