VAŽNE OBLJETNICE

Galbraith posjetio Vukovar: ‘Ponosan sam na ono što smo učinili ja i SAD za mirnu reintegraciju‘

Peter Galbraith je s vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem zapalio svijeću na Memorijalnom groblju žrtava

Peter Galbraith na konferenciji ‘Naslijeđe generacija, 30 godina medjunarodnog priznanja Republike Hrvatske‘ u Zagrebu

 Goran Mehkek/Cropix

Prvi veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Peter Galbraith posjetio je u utorak Vukovar u povodu 31. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25 godina od završetka mirne reintegracije, priopćeno je iz Vukovarsko-srijemske županije.

Peter Galbraith je s vukovarsko-srijemskim županom Damirom Dekanićem zapalio svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a negdašnji američki veleposlanik bio je i u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro", gdje je obišao memorijalni dio.

"Osobno sam ponosan, a ponosan sam i na ono što su učinile Sjedinjene Američke Države u to vrijeme. Ipak, pravi uspjeh treba pripisati ljudima koji su ostali ovdje živjeti, lokalnoj vlasti i državi Hrvatskoj. Unatoč tome, prostora za unaprjeđenje zajedničkog suživota ima još puno“, prenesena je u priopćenju Galbraithova izjava.

Po riječima župana Damira Dekanića, mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja veliki je uspjeh za Hrvatsku i za ljude koji su u hrvatskom Podunavlju ostali živjeti te za one koji su se vratili na to područje.

"U našoj je županiji prije Domovinskog rata živjelo oko 250.000 stanovnika, a sada ih je nešto više od 140.000. Danas je naš prioritet rješavanje demografskih pitanja i ostanak stanovništva na ovim prostorima“, poručio je u razgovoru s Peterom Galbraithom župan Dekanić.

Posjet Vukovaru, drugi u posljednjih 25 godina, Peter W. Gailbraith završio je obilaskom vodotornja, šetnjom središtem Vukovara te kratkim obilaskom dvorca Eltz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:17