ZAUSTAVIMO NASILJE

Furio Radin: ‘Zastupnici dužni u svakoj prilici ukazivati na neprihvatljivost nasilja‘

Dodao je da Vlada i Sabor kontinuirano unapređuju zakonska rješenja i protokole postupanja u slučaju nasilja nad ženama i u obitelji

Furio Radin

 Damjan Tadic/Cropix

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin u petak je u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama poručio da su zastupnici i zastupnice dužni koristiti svaku priliku kako bi ukazivali na neprihvatljivost bilo kakvog nasilnog ponašanja, a osobito prema ženama i djeci.

„Upravo smo mi zastupnici i zastupnice u Saboru dužni koristiti svaku priliku kako bismo otvoreno, kontinuirano i bezrezervno ukazivali na neprihvatljivost bilo kakvog nasilnog ponašanja, a osobito prema ženama i djeci”, kazao je Radin prisjetivši se 22. rujna 1999. kada su na Općinskom sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice, ubijene tri žene, a jedna teško ozlijeđena.

Sljedeće godine, dodao je, obilježiti će se 20 godina od proglašenja spomendana, no, nažalost, žene su i dalje najčešće žrtve obiteljskog nasilja, a i drugog nasilja izvan obitelji i to tjelesnog, psihičkog, spolnog i ekonomskog.

„Žene su žrtve u gotovo 90 posto svih kaznenih djela teškog nasilja u obitelji. U proteklih pet godina u gotovo polovini svih ubojstava žrtve su bile žene, od čega su 75 posto slučajeva počinitelji bili ženama bliske osobe”, rekao je Radin.

Istaknuo je da Vlada i Sabor kontinuirano unapređuju zakonska rješenja i protokole postupanja u slučaju nasilja nad ženama i u obitelji, kao i da je prošlog tjedana Vlada usvojila novi protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

U saborsku proceduru ponovno će uputiti niz izmjena više zakona kojima se osnažuju prava žrtava, kaznenog zakona, zakona o kaznenom postupku, zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, zakona o sudovima i obiteljskog zakona, najavio je.

„Zakonske izmjene su iznimno važne za prava žrtava, penalizaciju i prevenciju nasilja. Međutim, na nama je da osiguramo da se ovom problemu posvećuje stalna pozornost. Stoga je iznimno važno da svi zajedničkim radom mijenjamo svijest o nasilju nad ženama koje razorno djeluje na obitelj, društvo i međuljudske odnose”, poručio je potpredsjednik Sabora.

„Za nasilje nema opravdanja i ne možemo ga tolerirati ni u kakvom obliku. Svi mehanizmi u društvu trebaju biti usklađeni kako bi se trajno i sustavno osiguravala zaštita ranjivih skupina, podrška i pomoć žrtvama nasilja, a nasilnicima slala jasna poruka da će svaki takav zločin biti najteže sankcioniran”, zaključio je Radin i pozvao na minutu šutnje za sve stradale žene žrtve nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:52