AFERA ‘DAJ MI PET‘

Fuchs o nalazu inspekcije: ‘Tu nije samo riječ o mijenjanju ocjena, nego i o dopisivanju. Ovo je posao za policiju‘

Ministar obrazovanja potvrdio je da će nalaze ispekcije proslijediti policiji

Radovan Fuchs

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Nalaz prosvjetne inspekcije u slučaju ‘Daj mi pet‘ u kojemu je glavna akterica supruga predsjednika Sanja Musić Milanović, komentirao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

- Nadam se da više nikome neće pasti na pamet da utječe na ravnatelje i učitelje te da oni neće podlijegati pritiscima. Ovo je siva zona u Zakonu o odgoju i obrazovanju, u dijelu koji regulira zaključivanje ocjena. To je zakon kojega treba mijenjati u kontekstu reforme čitavog sustava obrazovanja, izjavio je. Komentirajući kako je upravo zbog utjecaja roditelja na škole i pritisci na njih u ‘žiži‘ promjena koje Ministarstvo planira, ministar je pravdao nadležnost prosvjetne inspekcije.

- Prosvjetna inspekcija je napravila ono što je mogla sukladno važećim propisima. To što je moguće u trenutku kada su ocjene proglašenje zaključenima jest mijenjati ih naknadno, do trena kada se sastane razredno vijeće, moguće je samo zato što je u zakonodavnom dijelu to siva zona. Netko tada suptilno djeluje prema školi, u direktnom ili indirektnom pristupu, kao što je u ovome slučaju, rekao je Fuchs.

Osim onoga što je pronašla inspekcija u smislu administrativnih pogrešaka, komentirao je i najavu predaje slučaja policiji. Pritom je otkrio kako nije bilo riječi samo u promjeni zaključne ocjene, već o dopisivanju ocjena.

- Ključna je direktna izjava profesorice matematike da je traženo od nje da promijeni ocjene. Prosvjetna inspekcija nema ovlasti daljnjeg isljeđivanja dionika, ne može od nje tražiti da otkrije na koji je način i tko od nje zahtijevao da dopisuje ocjene, jer u ovom slučaju je bilo riječi i o dopisivanju ocjena, otkrio je ministar.

Po Fuchsovim riječima, ako se utvrdi tko je tražio izmjenu i dopunjavanje ocjena, taj će podnositi sankcije. Ne želeći prejudicirati jer nema podatke, ministar je naveo da ukoliko je riječ o nekome iz škole, tada postoje mehanizmi za djelovanje Ministarstva.

Na upit zašto nastavnica dobiva upozorenje, ministar kaže da je to zato što je priznala da je mijenjala i dopisivala ocjene.

- Ovo je sada posao za policiju koja ima ovlasti da ispita profesoricu. Ako je bio pritisak na nju, to je strašno, osupnut sam. Pozivam sve da ne podliježu pritiscima, znam da je to teško, a nedolično i ružno jest kada to čine javne osobe jer onda je njihovo postupanje na ovaj način dodatno strašno. Ovo je sve skupa uzelo previše maha, ti pritisci roditelja, i to ćemo izmijeniti izmjenama propisa koji nisu mijenjani barem deset godina. Kada imate takav učahuren sustav, to zahtjeva ozbiljne promjene elemenata koji su se primjenom u praksi pokazali lošima, izjavio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:26